Itä-Uusimaa: turvallisuutta ylläpidetään yhdessä
Turvallinen Itä-Uusimaa – visiosta käytännöksi
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuusto hyväksyi hyvinvointialueen strategian marraskuun alussa. Strategia on tasapainoinen kokonaisuus ja se sisältää hyvinvointialueen arvot, vision eli tavoiteltavan tulevaisuuden tilan, strategiset aloitteet sekä mittarit. Strategiaa täydennetään myöhemmin alastrategioilla ja muilla suunnitelmilla. Strategian visioon on kirjattu Kok-Kd valtuustoryhmän aloitteesta virke ”Itä-Uusimaa on turvallinen hyvinvointialue, jossa varaudutaan eri turvallisuustilanteisiin”. Tämä hyvä kirjaus on paljon lupaava, mutta siksi myös varsin vaativa toimeenpanna.
Suomessa kokonaisturvallisuutta tuotetaan ja huonoihin aikoihin varaudutaan kokonaisturvallisuuden toimintamallin mukaisesti, missä eri viranomaiset, elinkeinoelämä, järjestöt ja kansalaiset yhdessä varautuvat toimimaan erilaisia uhkia vastaan. Tämän toimintamallin on toimittava Itä- Uudellamaalla saumattomasti kaikilla sen ulottuvuuksilla, jotta turvallisuutta voitaisiin ylläpitää. Siirtymävaiheessa on tärkeää varmistaa, että nykyiset hyvät käytänteet otetaan koko hyvinvointialueen käyttöön. Erityisesti on huolehdittava siitä, että alueen kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyö on saumatonta. Siksi on hyvä, että Itä-Uudenmaan pelastuslaitos jatkaa pelastustoimen lisäksi alueen kokonaisturvallisuuden yhteensovittamista kuten se on tähänkin saakka tehnyt.
Kuntien tulee huolehtia turvallisuustyöstä, vaikka pelastustoimi siirtyykin uudistuksessa hyvinvointialueen vastuulle. Valtakunnan tasolla vaikuttavien poliitikkojen huoleksi jää riittävien resurssien saaminen turvallisuudelle niin poliisin kuin pelastustoimenkin osalta. Valitettavasti nykyisen hallituksen antamat pelastustoimen resurssit ovat alueemme tarpeeseen nähden vajaat jopa kolmanneksen.
Monesti kokonaisturvallisuudessa vähälle huomiolle jää järjestöjen ja yksittäisten kansalaisten rooli. Kansalaisten tulee huolehtia omasta turvallisuudestaan lähipiirissään ja noudattaa annettuja ohjeita esimerkiksi omaehtoisen varautumisen osalta. Suositeltavaa on myös hankkia arjen turvallisuuteen liittyvää koulutusta, johon esimerkiksi Maanpuolustuskoulutus MPK tarjoaa oivallisia mahdollisuuksia. Nyt, jos koskaan, on aika kehittää itseään turvallisuuden edistämiseksi. Myös kansalaisia lähellä olevat järjestöt ja muut toimijat voivat ottaa toimintaansa turvallisuutta tukevia aiheita kuten turvallisuustietoisuutta ja turvallisuuden tunnetta lisääviä tapahtumia.
On muistettava, että turvallisuutta ylläpidetään vain yhteistyössä ja kaikilla on siinä oma merkittävä roolinsa. Turvallisesti – yhdessä.
Tuomo Repo, Sipoo
Kirjoittaja on vara-aluevaltuutettu, Varautuminen & turvallisuus -lautakunnan jäsen ja prikaatinkenraali (evp.)