Apteekit sotekustannusten vaalijoina
Kävin tapaamassa apteekkari Teemu Kivijärveä Järvenpään lähiapteekissa. Hänen apteekkinsa on hieno esimerkki siitä, kuinka luodaan uutta ja innovoidaan, kehitetään toimintaa, jotta pystytään vastaamaan tarpeisiin paremmin. Järvenpään lähiapteekki palvelee asiakkaitaan monipuolisesti: kotiinkuljetus, noutolokerot, videoapteekki, verkkoapteekki, Wolt, annosjakelu, reseptinuusinta, työpaikkakassat, lääkejäte.
Erikseen esimerkkinä mainittakoon asiakas, jolla vanhentunut resepti tai uusimisen tarpeessa, Järvenpään apteekilla on Mehiläisen kanssa sopimus. He ottavat Ipadillä yhteyden välittömästi päivystävään lääkäriin 24/7, jolloin asiakkaan ei tarvitse erikseen varata lääkäriaikaa, vaan asia voidaan hoitaa apteekissa suoraan. Säästyy aikaa ja vaivaa, rahasta puhumattakaan, ja asiakas maksaa terveyskeskusmaksua vastaavan summan.
Apteekkien tärkein tehtävä on lääkeneuvonta, he neuvovat asiakasta lääkkeen käytössä, vaihtavat lääkkeen edullisempaan jne. Asiantuntija-arvion mukaan pelkästään lääkeneuvonta säästää 1 miljardin vuosittain (PwC 2015) yhteiskunnan varoja.
Apteekkikäyntejä on Suomessa 60 miljoonaa vuosittain, nämä käynnit säästävät arviolta 5,9 miljoonaa yleislääkärikäyntiä, 4,4 miljoonaa päivystyskäyntiä, 5,2 miljoonaa lääkemääräystä, todella merkittäviä lukuja.
Olemmeko oikeasti valmiita luopumaan tästä palvelusta ja säästöistä vapauttamalla lääkemyynnin ruokakauppoihin, mistä puuttuu ammattitaitoinen henkilökunta?
Apteekeilla on lakisääteinen vastuu huolehtia lääkehuollosta omalla alueellaan, nyt puhutaan paljon varautumisesta ja valmiussuunnittelusta eikä tämä ole juuri sitä. Reseptilääkkeiden hinnat säädetään valtioneuvoston taksan mukaisesti, vapauttaminen ei näiden hintoihin vaikuttaisi lainkaan.
Apteekkitoiminta tarvitsee myös uudistusta: esimerkiksi yleisimmät reseptilääkkeet pitäisi saisi suoraan apteekista tai videovastaanotto, kuten Kivijärven apteekissa on jo käytössä. Videovastaanottopalvelua laajennettaisiin koskemaan yleisimpiä reseptilääkkeitä, lääkärin ohjeistuksen mukaan. Apteekkeihin perustetaan erillisiäpalvelupisteitä missä asiakkaan ei tarvitsi mennä terveyskeskukseen hakemaan reseptiä yleisimpiin reseptilääkkeisiin, vaan videovastaanoton kautta saisi reseptit heti käyttöönsä. On lukuisia reseptilääkkeitä minkä reseptit voitaisiin kirjoittaa ilman että asiakas menee lääkäriin fyysisesti.
Näin säilytetään vastuullisuus niin lääkkeiden käytön suhteen (lääkeneuvonta) kuin myös reseptilääkkeiden myöntämisessä koska apteekissa palvelee meitä korkeasti koulutettu henkilökunta, joka on yksi luotettavimmista tahoista Suomessa.
Kehitetään apteekkien toimintaa ja annetaan heille lakimuutosten kautta laajemmat oikeudet, jotta saamme aikaan säästöjä sote-alueille!
Seppo Ijäs
Eduskuntavaaliehdokas
Kokoomus, Uusimaa