Orpo: Ruotsin asia on meidän
Suomi sai tänään Turkista kovasti odotetun positiivisen viestin Nato-jäsenyyden etenemisestään. Nyt näyttääkin siltä, että meistä voisi tulla Naton täysjäsen jo kuluvan kevään aikana. Nato-prosessimme on tähän asti ollut historiallisen nopea. Olen siitä huolimatta tyytyväinen ja helpottunut, että loppu vihdoin häämöttää. Mitä nopeammin olemme jäsenmaa, sitä vauhdikkaammin pääsemme myös rakentamaan yhteistä puolustusta Pohjois-Euroopassa kaikkia hyödyttävällä tavalla.
Olemme tänään yhden askeleen lähempänä Nato-jäsenyyttä, joka perustavanlaatuisella tavalla lisää Suomen turvallisuutta. Tätä mieltä ovat myös suomalaiset, jotka ovat olleet Nato-päätöksemme kivijalka. Jäsenyyden hakemisen yhteydessä saavutettu yksimielisyys on ollut meille suuri voimavara epävarmana aikana. Haluan kiittää tasavallan presidentti Niinistöä erinomaisesta työstä. Hänen panoksensa tässä prosessissa on ollut korvaamaton. Niinistö on toiminnallaan osoittanut, että Suomi on vastuullinen kansainvälinen toimija.
Työ ei ole kuitenkaan Naton laajentumisen osalta täysin valmis. Toiveenani on, että sekä Suomi että Ruotsi ovat Nato-jäseniä ennen Vilnan huippukokousta heinäkuussa. Olen ollut yhteydessä moderaattien puheenjohtajaan, Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssoniin, ja vakuuttanut hänelle Suomen tuen jatkuvuutta kaikissa olosuhteissa. Ruotsi on kansainvälisesti läheisin liittolaisemme ja siten yksi Suomen turvallisuuspolitiikan päätavoitteista on Ruotsin Nato-jäsenyyden edistäminen jatkossakin. Tämä lukeutuu sekä nykyisen että myös seuraavan Suomen hallituksen tärkeimpiin välittömiin tavoitteisiin. Meidän on oltava valmiina osoittamaan tarpeen mukaan Ruotsille kaikki turvallisuuspoliittinen tukemme.
Vaikka edessämme on liittymisprosessin loppu, kyseeseen tulee sitä paljon suuremman muutoksen alku. Suomen seuraavalla hallituksella on äärimmäisen tärkeä tehtävä Suomen Nato-politiikan rakentamisessa. Kokoomuksen mielestä Suomen on oltava aktiivinen jäsenmaa, turvallisuuden tuottaja ja luotettava yhteistyökumppani, joka omalta osaltaan edistää Naton uskottavuutta ja toimintakykyä niin lähialueillamme kuin globaalisti. Meidän on välittömästi jäsenyytemme varmistuessa ryhdyttävä rakentamaan Nato-Suomea. Näkisin mielelläni ulko-, turvallisuus- ja -puolustuspoliittisten selontekojen valmistelun alkavan pian uuden hallituksen asettamisen jälkeen.
Kun pyrimme Venäjän sotatoimien päättymiseen ja lopulta rauhaan Ukrainassa, on Suomessakin kiinnitettävä enemmän huomiota siihen, miten saavutamme kestävän rauhan Eurooppaan. Meidän tavoitteenamme on oltava se, että Venäjän sotatoimet päättyvät ja sen kyky uhata Eurooppaa uudelleen on merkittävästi heikentynyt. Tämä olisi voitto sekä Euroopalle että Ukrainalle, jolle on tarjottava polku päästä osaksi vapaata länttä sekä EU:n että Naton jäseneksi.
Jotta tämä kaikki voisi toteutua, on kansainvälistä aseapua Ukrainalle lisättävä ja Suomenkin on näihin talkoisiin osallistuttava. Tukemme on oltava aina laadukasta, huolellisesti valmisteltua ja ennen kaikkea sellaista, jolla vastataan Ukrainan välittömiin tarpeisiin. Tätä työtä on edistettävä EU-varoin ja väylien kautta, jonka lisäksi jatkuvien materiaaliapupakettien jatkamisen ohella Suomen on selvitettävä kotimaisen ammustuotannon vauhdittamista. Aseavun voimistamiseksi olen aiemmin esittänyt EU:n yhteistä “Ukrainan vapausrahastoa”, joka olisi voimakas sitoumus unionilta tilata materiaalia suoraan puolustusteollisuudelta Ukrainaan.
Nato-jäsenyyden myötä Suomi on paremmassa kansainvälisessä asemassa kuin koskaan. Takaamme turvallisuutemme tiiviillä sitellä länteen sekä omalla vahvalla puolustuksellamme. Suomi tulee olemaan turvassa.