Stoppi velkaantumiselle
Suomen valtion talous on ollut viimeksi ylijäämäinen vuonna 2008. Olemme velkaantuneet tämän jälkeen kroonisesti jo yli vuosikymmenen ajan. Tänä vuonna Marinin hallitus on ottamassa velkaa yli 10 miljardia euroa. Vuoden lopussa velkaa arvioidaan olevan jo lähes 160 miljardia euroa, mikä tarkoittaa vajaata 30.000 euroa jokaista suomalaista kohden. Samaan aikaan länsinaapurissa Ruotsissa valtion budjetti on ylijäämäinen.
Seuraavan hallituksen tärkein tehtävä on muuttaa Suomen suuntaa ja asteittain lopettaa velkaantuminen. Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kovan ytimen – tasa-arvoisen koulutuksen, tärkeimpien hyvinvointipalveluiden ja turvaverkkojen sekä vapauden ja turvallisuuden – turvaaminen edellyttää menojen asettamista tärkeysjärjestykseen ja kestävää kasvua vauhdittavia uudistuksia.
Moni puolue on vaaliohjelmissaan laskenut sen varaan, että talouskasvu vauhdittuisi itsestään ja kääntäisi velkaantumisen laskuun. Taloutta ei ole mahdollista saada nopeampaan kasvuun ilman uudistuksia. Suomen talouskasvu on jäänyt muiden Pohjoismaiden vauhdista. Keskeiset selittävät tekijät ovat työikäisen väestömme väheneminen ja heikko tuottavuuskehitys.
Tarvitsemme lisää tekijöitä ja nykyistä useamman suomalaisen töihin. Työperäinen maahanmuutto on vähintään kaksinkertaistettava – mieluiten jopa triplattava. Sosiaaliturva on uudistettava työntekoon kannustavammaksi ja velvoittavammaksi. Reilu paikallinen sopiminen on mahdollistettava kaikilla työpaikoilla. Tuottavuuden kasvua tukee koulutus- ja tutkimuspanostusten ohella toimiva markkinatalous. Yritysten toimintaympäristö on pidettävä vakaana ja verotus kilpailukykyisenä. Kilpailua edistetään purkamalla monopoleja ja sääntelyä.
Uudistuksilla on mahdollisuus luoda paremmat edellytykset talouskasvulle, mutta uudistusten ohella velkaantumisen taittaminen edellyttää myös leikkauksia. Leikkaukset tulee suunnata niin, etteivät ne heikennä talouskasvun edellytyksiä. Koulutus ja tutkimus on rajattava sopeutuksen ulkopuolelle. Esimerkiksi ansiosidonnaisen lyhentäminen ja tehottomien yritys- ja maataloustukien leikkaaminen tukee kasvua. Leikkausten lisäksi tärkeää on nostaa julkisen sektorin heikkoa tuottavuutta muun muassa hyödyntämällä digitaalisia ratkaisuja sekä yritysten osaamista.
Vahva julkinen talous on myös parasta varautumista tulevaisuuden mahdollisiin kriiseihin!
Sakari Rokkanen
Ekonomisti, eduskuntavaaliehdokas