Toimivan yhteiskunnan edellytyksenä on kansalaisten luottamus oikeusvaltioon
Toimivan yhteiskunnan edellytyksenä on kansalaisten luottamus oikeusvaltioon. Vaikka kansainvälisten vertailujen perusteella suomalainen oikeusvaltio on vankalla pohjalla, puutteita ja kehittämistä riittää silti. Tällä hetkellä oikeusprosessien kestot ovat liian pitkiä ja oikeudenkäyntien kalleus ja kuluriski voivat estää oikeuksiin pääsyn käytännössä. Käsittelyaikojen piteneminen on hälyttävää. Nyt on oikea aika kääntää suunta. Oikeus kuuluu kaikille, tavoitteena tulee olla laadukkaat, kestoltaan ja kustannuksiltaan kohtuulliset oikeusprosessit.
Tavoitteena tulee olla oikeusprosessien lyhentäminen, myös vaihtoehtoisten riidanratkaisumenetelmien kehittäminen. Kannatan Juristiliiton vaatimaa yksinkertaistettua menettelyä pieniin riita-asioihin. Lisäksi tarvitaan sovittelu- ja välimiesmenettelyjä.
Oikeusprosessien kestolle tulee asettaa tavoiteajat ja niiden toteumista on seurattava. Tavoitteisiin pääsemiseksi on laadittava selkeä toimenpideohjelma, johon tulee sisällyttää niin toiminnan kehittämistä kuin lainsäädännön uudistamista koskevia toimenpiteitä. Hyvän pohjan oikeusvaltion kehittämiselle luo vuonna 2022 julkaistu Valtioneuvoston selonteko oikeudenhoidosta. Se sisältää myös lukuisia konkreettisia toimenpide-ehdotuksia.
Koko rikosprosessiketjun (syyttäjänlaitos, tuomioistuimet, rikosseuraamuslaitos) rahoitus ja toimivuus on turvattava pitkäjänteisesti. Poliisien määrä on nostettava yli 8000 poliisiin ja Poliisin reservi on perustettava. Poliisien resursseja tulisi lisätä erityisesti ennaltaestävään työhön.