Pahoinvoinnin kierre pitää saada katkaistua
Oppimistulokset laskevat ja nuoret voivat yhä huonommin. Kouluterveyskyselyissä lasten ja nuorten ahdistuneisuus on kasvanut muutamassa vuodessa selvästi. Etenkin alakouluikäisissä myös tyytyväisyys elämään on laskenut merkittävästi.
Edellä lueteltujen lisäksi myös oppimistulokset laskevat huolestuttavaa vauhtia. Opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreen raportin mukaan yli 20 vuotta jatkunut oppimistulosten heikentyminen on ollut jopa kansainvälisesti poikkeuksellisen nopeaa.
Konsultoivana erityisopettajana työskentelevä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu Virpi Räty on huolissaan ilmiöistä, jolla on vuosien päähän ulottuvat seuraukset.
Jos on ahdistuneisuutta, masennusta tai uupumusta, ei oppimista yksinkertaisesti synny. Kuormittuneena ei jaksa olla kiinnostunut tai innostunut oppimisesta, muistuttaa Räty.
Lukion kehittäjärehtorina Hyvinkäällä työskentelevä aluevaltuutettu Jaakko Rainio on nähnyt arjessa nuorten kasvaneen pahoinvoinnin.
Lukiossa erityisesti kunnianhimoiset ja tunnolliset tytöt uupuvat. Uupumista lisää tyttöjen keskuudessa havaittava henkinen kiusaaminen, mihin on hankala tarttua, harmittelee Rainio.
Perusterveydenhuolto kuntoon
Myös oppilas- ja opiskelijahuollon kannalta perusterveydenhuoltoon panostaminen on erityisen tärkeässä asemassa. Terveystarkastuksia ei tällä hetkellä pystytä pitämään suunnitellusti, sillä varsinkaan lääkäreitä ei ole kouluissa riittävästi.
Terveystarkastukset ovat ennaltaehkäisevää toimintaa, joita ei missään tilanteessa saisi jättää väliin, muistuttaa Räty.
Jos perusterveydenhuolto ei toimi, kuvioihin astuu mukaan kallis erikoissairaanhoito, joka on sekin jo pahasti ruuhkautunut.
Lapselle ja nuorelle on tärkeää saada ajoissa oikeanlaista apua, ettei lapsen itsetunto ja minäkäsitys heikkene ja synny oravanpyörä, josta on yhä hankalampaa päästä pois, pohtii Räty.
Koronasta sotaan ja energiakriisiin
Koronapandemia aiheutti korjausvelkaa, joka pitää ottaa vakavasti. Yhä useampi voi edelleen huonosti, eikä vallitseva maailmantilanne ainakaan helpota asiaa.
Osa nuorista putosi pois kelkasta koronapandemian aikana, kertoo Hyvinkäällä kehittäjärehtorina työskentelevä Rainio.
Hyvinkäällä satsattiin koronapandemian jälkihoitoon lisäämällä resurssia opintojen ohjaukseen ja tukiopetukseen sekä laajentamalla kurssitarjontaa. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman joustavaa henkilökuntaa.
Osa opettajista otti lisätunteja, mikä mahdollisti tukiopetuksen lisäämisen. Tukiopetusta helpotti, kun opiskelijat olivat opettajille tuttuja. Pudokkaita saatiin paremmin selville, muistelee Rainio.
Koronapandemian pahin kolaus lasten ja nuorten osalta, koulujen ja päiväkotien sulkeminen, on historiaa. Jäljet kuitenkin näkyvät ja uudet haasteet ovat tulleet esiin Venäjän hyökättyä vuosi sitten Ukrainaan.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan näkyy Suomessa muun muassa hintojen nousuna. Taloudelliset haasteet kuormittavat perheitä, mikä heijastuu myös lapsiin.
Lapset eivät voi välttyä kuulemasta keskustelua kasvaneista sähkölaskuista tai ruoan kohonneista kustannuksista. Keskustelu voi olla hyvinkin raskasta lapselle, kertoo Räty
Ulkoisesti voi näyttää siltä, että lapsella tai nuorella on asiat hyvin, mutta sisällä voi velloa turvattomuuden tunne. Virpi Räty ja Jaakko Rainio muistuttavat, että vastuu lasten ja nuorten hyvinvoinnista on kaikilla aikuisilla, niin koulussa, kotona kuin harrastuksissa.
On jokaisen aikuisen vastuulla muistaa olla kiinnostuneita nuorten asioista ja kysyä, mitä sinulle kuuluu?
Matalan kynnyksen palveluita
Kysyttäessä ratkaisuita nuorten kasvavaan pahoinvointiin ja heikkeneviin oppimistuloksiin, tulee lasten ja nuorten parissa työskenteleviltä Rädyltä ja Rainiolta pitkä lista ajatuksia. Osa uusia, osa hyväksi havaittuja vanhoja.
Matalan kynnyksen palveluita tulee olla mahdollisimman paljon tarjolla, kuten Mieli ry:n kriisipuhelin. Yhteistyötä yritysten ja kolmannen sektorin kanssa tulee lisätä, listaa Rainio.
Mieli ry:n kriisipuhelimeen soitettiin viime vuonna lähes 100 000 kerta enemmän, kuin edellisvuonna. Alle 30-vuotiaiden soittajien määrä on lähes tuplaantunut kolmessa vuodessa. Matalan kynnyksen palveluiden lisäksi on toteutettava terapiatakuu, joka takaa hoitoon pääsyn neljän viikon sisällä tarpeen arvioinnista.
Terapiatakuun vuosikustannukseksi on laskettu noin 35 miljoonaa euroa mielenterveyden häiriöiden kokonaiskustannusten ollessa jopa 11 miljardia euroa vuositasolla, kertoo Räty
Ennaltaehkäisy tuo tutkitusti säästöjä. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on tartuttu härkää sarvista panostaen ennaltaehkäisevään toimintaan. Käytössä on muun muassa 13–17 –vuotiaille suunnattu nuorisoasema, jossa tarjotaan apua esimerkiksi mielenterveyden haasteisiin tai päihteiden käyttöön. Terapiatakuu tukisi myös nuorisoaseman toimintaa.
Konsultoiva psykologinen sairaanhoitaja avuksi
Räty muistuttaa henkilöstöpulasta ja tarjoaa ratkaisuksi muuntokoulutusta. Hyvinvointialue kasvattaa houkuttelevuuttaan työnantajana, kun se on hyvin resursoitu.
Voisimme kokeilla hyvinvointialueella myös konsultoivaa psykologista sairaanhoitajaa, joka olisi kouluissa opettajien apuna ja tukena. Hoitopolkuja pitäisi myös teroittaa, jolloin opettajan kynnys pyytää apua madaltuu, ehdottaa Räty.
Rädyn ehdottama konsultoiva psykiatrinen sairaanhoitaja antaisi tukea ja apua opettajille heidän työssään sekä ratkaisuja yksittäisen oppilaan kohdalla. Samalla saataisiin matalan kynnyksen palvelua kouluihin. Psykologisella sairaanhoitajalla voisi olla myös walk in –aikoja, jolloin vastaanotolle voisi mennä ilman erillistä ajanvarausta.
On tärkeää, että nuorten lähellä on helposti lähestyttäviä ja luotettavia aikuisia. Nuorten pariin jalkautuminen on tärkeää, muistuttaa Räty.
Rainio ajattelee, että psykologinen sairaanhoitaja voisi yksilöllisen avun lisäksi tarjota kollektiivista tukea nuorille.
Psykologinen sairaanhoitaja voisi pitää myös esimerkiksi koulutuksia nuorille elämän- ja stressinhallintataidoista, lisää Rainio.
Toivoa on, keinoja löytyy. Hyvinvointialueella pitää ottaa kaikki tarvittavat keinot käyttöön, jotta pahoinvoinnin kierre saadaan katkaistua.
Teksti: Topi Korpinen