Valmius ja turvallisuusasioiden ytimessä
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella aluevaltuusto käyttää ylintä päätösvaltaa valmius- ja turvallisuusasioissa. Se muun muassa se päättää varautumisen ja valmiussuunnittelun periaatteista, päättää riskienhallinnan periaatteista ja kokonaisturvallisuuden periaatteista.
Aluehallitus taas johtaa ja päättää muun muassa hyvinvointialueen varautumisen ja valmiussuunnittelun järjestämisen käytännön toteutuksesta aluevaltuuston päättämien periaatteiden mukaisesti. Länsi-Uusimaan hyvinvointialueen kokonaisturvallisuudesta strategisena vastuualueena vastaa Valmius- ja turvallisuuslautakunta. Lautakunta seuraa ja arvioi hyvinvointialueen riskienhallintaa, pelastustointa sekä palvelujärjestelmän toimivuutta turvallisuusnäkökulmasta.
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos huolehtii pelastustoimesta ja ensivastetoiminnasta kymmenen kunnan alueella. Länsi-uudenmaan pelastuslaitoksen palveluksessa on n. 600 työntekijää. Pelastuslaitoksen lisäksi alueella toimii vapaaehtoisista palokuntalaisista koostuvia sopimuspalokuntia (VPK).
Kesäkuussa nimettiin Suomeen uusi hallitus ja hallitusohjelma. Uuden hallituksen hallitusohjelma on yksityiskohtainen ja kattava. Ohjelma on luettavissa valtioneuvoston sivuilta (www.valtioneuvosto.fi). Uudessa hallitusohjelmassa on linjauksia myös pelastustoimeen ja ensihoitoon. Länsi-Uudenmaan pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäen mielestä näin vahvaa ja positiivisesti kantaaottavaa hallitusohjelmaa varautumisen ja pelastustoimen osalta ei ole nähty vuosikymmeniin.
Seuraavaksi muutamia nostoja uudesta hallitusohjelmasta pelastustoimen ja ensihoidon osalta:
”Hallitus varmistaa, että Suomessa saa apua hädän hetkellä. Hallitus näkee pelastustoimen ja hätäkeskuksen keskeisinä sisäisen turvallisuuden palveluina, joilla on tärkeä rooli myös vakavissa normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.”
”Laadukkaat pelastustoimen palvelut turvataan koko maassa. Hallitus selvittää ja toteuttaa tarvittavat toimen pelastajapulan korjaamiseksi.”
”Pelastajien koulutusmäärää lisätään ja pelastusopiston pelastajakoulutusta vahvistetaan.”
”Pelastajakoulutusta kehitetään muuttamalla sitä ammattikorkeakoulutasoiseksi.”
”Sopimuspalokuntien asema ja toimintakyky turvataan.”
”Väestönsuojelua vahvistetaan muun muassa uudistamalla väestösuojelun varautumista koskevaa sääntelyä ja kehittämällä väestönsuojelun organisointia.”
”Onnettomuuksia ehkäistään tehokkaasti. Hallituksen tavoite on, että tulipalojen määrä puolitetaan vuoteen 2030 mennessä.”
Nostoja ensihoidon osalta:
”Rikoslakia muutetaan siten, että väkivallasta ensihoitohenkilöstöä kohtaan tai sillä uhkaamisesta seuraava rangaistus vastaa virkamiehen väkivaltaista vastustamisesta seuraavaa rangaistusta.”
”Jatketaan ensihoitopalvelun kehittämistä kiinteänä osana sosiaali- terveydenhuollon päivystyspalvelujen kokonaisuutta sekä osana moniviranomaistoimintaa.”
”Selvitetään erikseen lääkärihelikopteritoiminnan järjestämisvastuut, koptereiden hankinta ja siihen liittyvät toimintakustannukset, taloudellisuus ja kustannusvaikuttavuus huomioiden.”
”Ensihoitoon liittyvien kuljetusten rahoitusvastuu siirretään kokonaisuudessaan hyvinvointialueille parlamenttaarisen monikanavarahoitustyöryhmän ehdotuksen mukaisesti.”
Valmius- ja turvallisuusasioiden hoitamisesta yhteistyössä Länsi Uudenmaan alueella on jo pitkät perinteet. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen (1.1.2023) vaikutukset eivät näin ollen olleet vaikuttavuudeltaan niin suuret kuin muun terveydenhuollon ja sosiaalityön osalta.
Alueella on tehty paljon hyvää työtä valmius- ja turvallisuusasioiden suhteen. Palvelut toimivat hyvin. Suomalainen yhteiskunta on varsin turvallinen. Kuitenkin normaalioloissakin ilmenee häiriötilanteita ja tilanteet maailmalla, ja Suomessa elävät ja muuttuvat koko ajan. Se asettaa myös jatkuvia muutostarpeita valmius- ja turvallisuusasioiden hoitamisen ja jatkuvan kehittämisen suhteen, ”tuleen ei voi jäädä makaamaa”.
Varautuminen perustuu riskien arviointiin ja eri toimijoiden väliseen yhteistyöhän. Yhteistyöllä varmistetaan, että tarpeelliset tehtävät tulevat hoidetuksi, mutta myös vähennetään päällekkäisyydet ja vähennetään toiminnasta syntyviä kustannuksia. Tavoitteena on saada käyttöön kaikkien toimijoiden voimavarat. Tätä toimintamallia kutsutaan kokonaisturvallisuudeksi.
Tiina Thure-Toivanen
Valmius- ja turvallisuuslautakunnan puheenjohtaja
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue