Laadukkaat erikoissairaanhoidon palvelut turvattava jokaiselle uusmaalaiselle
Uudenmaan alueen erikoissairaanhoidosta vastasi vuodesta 2000 lähtien vuoden 2022 loppuun HUS Kuntayhtymä. Organisaatio muuttui vuoden 2023 alusta sote -uudistuksen myötä HUS yhtymäksi. Muutoksen myötä HUSin omistajiksi tuli aiempien kuntien sijaan hyvinvointialueet yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. HUSin omistajia on siten merkittävästi vähemmän ja omistajaohjaus tehokkaampaa, toivottavasti. Miten se näkyy jatkossa hoidon vaikuttavuutena? Murentaako Uudenmaan erillisratkaisu kansainvälisesti arvostetun tutkimus- ja koulutustyön HUSissa?
Erikoissairaanhoito on toiminut Uudellamaalla viime vuodet hyvin. Kaikin mittarein HUS on toiminut potilaspalautteen mukaan hyvin, kansainvälisesti arvioiden korkeatasoisesti ja kilpailukykyisesti. Koronan jälkiseurauksena hoitoonpääsy on kuitenkin viivästynyt muutamilla toimialoilla huolestuttavasti. Edelleen hoidon vaikuttavuus ja potilastyytyväisyys on korkeaa tasoa eikä siitä ole syytä tinkiä. Siksi tällä hetkellä pitää keskittyä siihen, että saadaan hoitojonot purettua lain edellyttämälle tasolle ja yhteistyö erikoissairaanhoidon ja muiden terveyspalvelun tuottajien kanssa sujuvaksi. Kaikkien etu on, että maassamme on julkisesti rahoitettu, kansainvälisesti arvostettu ja korkeatasoinen erikoissairaanhoito. Tutkimus- ja koulutus on turvattava HUSissa laajasti, myös valtion toimesta.
Uudenmaan erillisratkaisun myötä meillä on alueella neljä hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki päättämässä Uudenmaan erikoissairaanhoidon palveluista. Uudenmaan kasvavan väestön ja lisääntyneen palvelutarpeen lisäksi HUS vastaa monista valtakunnallisista vaativan erikoissairaanhoidon palveluista. Siksi kyse ei ole pelkästään uusmaalaisten palveluntarpeesta. Siksi emme voi päättäjinä katsoa vain omaa lähipiiriämme vaan meidän on nähtävä iso kuva sairaalapalveluiden järjestämisen tulevaisuudesta. Meillä on Uudenmaan alueella eritasoisia erikoissairaanhoidon toimivia sairaaloita yhteensä 22. Kaikille niille on tarve nyt ja tulevaisuudessa.
Jotta pystymme takaamaan saavutettavan ja vaikuttavan sairaalapalvelun Uudenmaan alueella, on hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin tehtävä vahvaa yhteistyötä. Sairaaloiden on pystyttävä mukautumaan ja keskittymään tarpeiden mukaan. Suunnitelmien, talousarvioiden ja päätöksenteon on toimittava koko alueella samansuuntaisesti ja kauaskantoisesti, jotta saavutetaan sote -uudistuksen tavoitteet: enemmän ennalta ehkäisevää perusterveydenhoitoa ja parempaa saavutettavuutta vähemmän kasvavilla kustannuksilla. Siten voidaan turvata laadukkaat sairaalapalvelut kaikille uusmaalaisille ja korkeatasoinen, arvostettu tutkimus- ja koulutustyö kaikkien hyvinvoinnin edistämiseksi.
Mikko Piirtola, aluevaltuutettu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella