Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työ arvoiseensa valokeilaan
Hyvinvointi koskettaa jokaista, mutta monelta julkisen puolen toimijalta puuttuvat riittävät kannusteet hyte-työhön.
Aluevaltuutettu Pirjo Vainion mielestä hyte-työtä, eli hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, on vaikea eriyttää muusta sosiaali- ja terveydenhuollosta tai kuntien lakisääteisistä tehtävistä.
- Hyte-työtä ovat kaikki ne toimet, joilla vaikutetaan yksilön ja yhteisöjen hyvinvointiin, Vainio tiivistää.
Keskeisiä toimijoita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ovat olleet perinteisesti kunnat, mutta Vainio haluaa korostaa myös järjestöjen, seurakuntien, yrityksien sekä yksilön roolia.
- Jokainen voi myös osaltaan vaikuttaa asiaan muun muassa omasta hyvinvoinnista huolehtimalla.
Kuntien keskeinen rooli tulee lainsäädännöstä. Kunnat huolehtivat hyvinvoinnin edistämisestä lakisääteisten tehtäviensä kautta kuten koulutuksen, kaavoituksen tai asumisen myötä.
- Enenevässä määrin tulisi asukkaille antaa mahdollisuus vaikuttaa itseä ja yhteisöä koskevaan päätöksentekoon, Vainio sanoo.
Julkisella puolella hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä tekevät nykyään kuntien ohella hyvinvointialueet.
- Yhteistyön tulisi toimia eri tahojen välillä rakentavasti, Vainio peräänkuuluttaa.
Vahvuutena yhteistyötä tukevat rakenteet
Vainio kertoo, että Keski-Uudellamaalla on tehty jo pitkään yhteistyötä hyte-aiheiden ympärillä. Alueen kuntien KUUMA -kokonaisuudessa aloittamaa työtä jatkettiin sote -kuntayhtymän aikana.
- Keski-Uudenmaan vahvuutena on yhteinen valmistelu ja yhteistyötä tukevat rakenteet, kuten alueelliset foorumit. Kunnissa on hyte-työryhmiä, ja päätöksiä tehdään läpi vuoden alueellisten ja paikallisten hyvinvointisuunnitelmien pohjalta.
Hyvinvointialueen hyte-työnä Vainion mukaan voidaan nähdä erilaiset matalan kynnyksen palvelut, mutta myös yhtä lailla sairauksien hoito.
- Varhaisen vaiheen palveluja ovat esimerkiksi asiakasohjaus ja walk in -sairaanhoitajan vastaanotto, joissa on helppo saada yhteys ammattilaiseen, hän mainitsee.
Asiakasohjaus toimii Vainiosta hyvin keskitettynä, josta ohjataan myös järjestöjen palvelujen piiriin. Hän arvostaa paljon yhdistysverkoston tekemää työtä.
- Järjestöjen kannattaisi yhdistää voimansa hankkeiden kautta, jotta vaikuttavuus paranisi entisestään, Vainio pohtii.
Vaikka hyte-työ on Keski-Uudellamaalla hyvällä mallilla, Vainio näkee haasteita hyvinvoinnin ympärillä myös tulevaisuudessa.
Vainion mielestä niin kunnilta kuin hyvinvointialueiltakin puuttuvat riittävät kannusteet tehdä hyte-työtä. Asiassa voisi auttaa valtionavustushankkeet tai kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen korvamerkityt valtionosuudet sekä hyvinvointialueiden hyte-rahoituksen painoarvon kasvattaminen.
- Hyte-työtä täytyy saada näkyvämmäksi.
Pelkästään julkista puolta Vainio ei haasta, vaan myös yksittäisten ihmisten tulisi pitää aiempaa parempaa huolta itsestään ja tarttua yhteiskunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin.
- Hyten mitattavuutta tulisi parantaa, jotta väestön tarpeiden ennakointimallit, vaikuttavuustiedon perusteella, pystyttäisiin valjastamaan entistä paremmin hyötykäyttöön, Vainio arvioi.
Esimerkiksi liikkumattomuus ja muistisairaudet haastavat Vainion mielestä yhteiskuntaa, mikä voi pahimmillaan johtaa palveluasumisen lisääntyneen tarpeen kautta kohoaviin kustannuksiin.
- Erittäin tärkeää olisi saada muistisairauksien ennaltaehkäisyn tutkimustietoa yleiseen tietouteen hyödynnettäväksi, Vainio arvioi.
Vainio korostaa liikuntarasituksen, uuden oppimisen ja hyvän unen merkitystä esimerkiksi muistisairauksien vähentämisessä.
- Hyvinvointi on myös sosiaalista, joten yksinäisyyden torjuntaakaan ei saa unohtaa, Vainio lisää.
Valistustyön tulisi olla Vainion mielestä järkevää, jottei se nostattaisi epätoivottua vastareaktiota. Haasteista huolimatta hyte-työhön tulee etsiä hänestä aktiivisesti ratkaisuja.
- Alueella on elintärkeää, että eri toimijat tekevät yhteistyötä, jotta suunnittelun kautta saadaan oikea-aikaisia toimia, Vainio summaa.
Teksti: Santeri Nousjoki
Artikkeli on julkaistu osana Kokoomuksen Keski-Uudenmaan aluevaltuustoryhmän Sinituuli-lehteä: https://digiplus.fi/www/tabloid/Kokoomus_Uusimaa/Keski-Uusimaa_2_23/index.html#