Olemme muutosten edessä – Keusoten tavoitteena on säästää muusta kuin itse hoidosta
Viime aikoina on saanut lukea lehdestä negatiivissävytteisiä kirjoituksia ja mielipiteitä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen toiminnasta. Osa kritiikistä on aiheellista.
Viranhaltijat ja luottamushenkilöt pyrkivät parhaan kykynsä mukaan ratkomaan epäkohtia paremmiksi. Kätemme ovat kuitenkin suurelta osin sidotut.
Hyvinvointialueen rahoitus, millä pitää kattaa myös erikoissairaanhoidon eli HUS:in kustannukset, on meille valtiolta annettu eikä sitä voi ylittää. Jo silloin kun terveydenhuolto oli kunnilla, niin joka vuosi sote- ja erikoissairaanhoidon kustannukset nousivat ja veivät isoimman osan kunnan rahoista.
Näin on nytkin, koska tarve ja kysyntä palveluille kasvaa koko ajan. Erona aikaisempaan on se, että rahoitus on kiinteä ja kustannukset sekä toiminta pitää sopeuttaa sen mukaan. Aikaisemmin kunnille lähettiin lasku sen mukaan kuinka paljon palveluja oli käytetty. Näin ei voi enää toimia.
On siis pakko tehdä jotakin eri tavalla kuin aikaisemmin.
Hyvinvointialueet toimivat pääsääntöisesti kunnilta vuokratuissa tiloissa. Osa tiloista on remontin tarpeessa ja osassa tiloja on liikaa neliöitä tarpeeseen nähden. Taloudellisten haasteiden lisäksi kaikkia hyvinvointialueita vaivaa henkilöstöpula.
Näistä syistä on pakko miettiä kuinka moneen toimipisteeseen on varaa ja että niihin riittää tarvittava määrä henkilöstöä. Tärkeintä on, että palveluihin pääsee ja siellä saa hoitoa. Matka terveysasemalle aikaisempaan verrattuna voi kasvaa, mutta palvelua on saatavilla. Kyse on kiireettömästä hoidosta.
Hyvinvointialueet eivät voi solmia uusia vuokrasopimuksia eivätkä rakentaa uusia tiloja ennen kuin valtio myöntää lainanottovaltuudet. Valtuuksia ei saa ellei pysty osoittamaan, että toimintaa tehostetaan ja kehitetään kustannustehokkaasti. Suunnitelmat ja toiminnan ja talouden tasapainotusohjelma pitää olla hyväksytty osana neuvotteluja. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen pitää kattaa noin 100 miljoonaa euroa vuoden 2026 loppuun mennessä.
Sote-alalla on erittäin hankalaa saada säästöä. Suurin osa kustannuksista syntyy henkilöstömenoista eli hoitavasta henkilöstöstä.
Keusoten suunnitelmat säästöistä ovat maltillisia. Toimintoja keskitetään vähempiin tiloihin, jotta säästetään vuokrakustannuksista. Uusia tapoja toimia kuten etävastaanotot, liikkuvat terveysbussit ym. otetaan käyttöön perinteisten vastaanottojen rinnalle. Tavoitteena on säästää muusta kuin itse hoidosta.
Ja vielä kun saadaan asukkaiden yhteydenotot ja hoitohenkilökunnan niihin vastaamiset toimimaan, niin olemme oikealla tiellä.
Annika Kokko
Aluehallituksen jäsen, talous- ja rahoitusjaoston pj.