Keusote säästää kiinteistöistä, mutta kuka maksaa laskun?
Keusotella on kova tarve löytää säästöjä, kuten kaikilla muillakin hyvinvointialueilla. Nykyinen alijäämä tulee saada tasapainoon kahdessa vuodessa, mikä vaatii nopeita toimenpiteitä. Lisäksi on haettava pitkäaikaisia toimenpiteitä, joilla turvataan toiminnan jatkuminen ja kehittäminen.
Yhtenä merkittävänä säästökohteena on hyvinvointialueen käyttämät kiinteistöt. Näitä on vuokralla pääasiassa alueen kunnilta, mutta myös yksityisiltä. Säästö kiinteistöistä onkin järkevää, jos sillä turvataan rahoitus kuntalaisia palvelevaan toimintaan, mutta mitä tyhjeneville rakennuksille tapahtuu? Keusote toimii lukuisissa rakennuksissa ja hyväksytty palvelujen verkostosuunnitelma 2023–2030 tulee vaikuttamaan monen kiinteistön käyttöön.
Otan tähän tarkasteluun kaksi suurinta kohdetta, joiden toiminta on loppumassa eli Hyvinkään Sandeliininkadun terveyskeskuksen ja Kiljavan sairaalan. Sandeliininkadun terveyskeskuksen siirrosta sairaalan yhteyteen on jo päätös, mutta Kiljavan sairaalasta valtuusto päätti teettää lisäselvityksiä.
Hyvinkään terveyskeskuksella saattaa olla edessä purkaminen
Hyvinkään terveyskeskuksessa Keusotella on vuokratilaa vajaat neljätuhatta neliömetriä. Samassa yhteydessä on vanha parantola, josta Keusote on jo siirtänyt toimintansa pois. Terveyskeskuksen osalta tavoitellaan vajaan miljoonan euron vuosittaista säästöä, mikä tarkoittaa Hyvinkään kaupungille noin 800 000 euron vuokratulojen tippumista ja rakennuksen taseen alaskirjausta ja mahdollisia purkukustannuksia.
Parantola on suojeltu rakennus eli sitä ei voi purkaa, vaan sille tulee löytää uusi käyttökohde. Onneksi sijainti on hyvä puiston vieressä lähellä kaupungin keskustaa, joten mahdollisuuksia tälle on. Terveyskeskuksen osalta on vaikea nähdä muuta kuin purkaminen, kun huomioidaan sen yleinen kunto, sisäilmaongelmat ja vaikea muunneltavuus muuhun toimintaan.
Kiljavan tulevaisuudella merkittävä vaikutus kuntatalouteen
Kiljavan sairaala on iso rakennus kauniilla, mutta syrjäisellä paikalla. Keusotella on Kiljavalla vajaat yksitoistatuhatta neliömetriä vuokratilaa ja esitys oli siirtää toiminnat uudisrakennukseen, jonka paikkaa ei ole vielä määritelty. Valtuusto päätti, että tarvitaan lisäselvitystä toiminnan ja talouden kannalta, mutta uhka toiminnan siirrosta on hyvin konkreettinen.
Jos päätös on siirtyä uudisrakennukseen, tulee uuden rakennuksen sijaita nykyisen terveyspalvelujen yhteydessä, jotta toiminnallinen tehokkuus paranee. Paras paikka olisi Hyvinkään sairaalan yhteydessä, jos sieltä löytyy sopiva tontti.
Kiljavan sairaalan omistavat Hyvinkään, Nurmijärven, Tuusulan, Järvenpään ja Mäntsälän kunnat yhdessä HUS:n kanssa. Rakennus on suojeltu ja sen tasearvo on 13,9 miljoonaa euroa eli sillä on merkittävä vaikutus omistajien taloudelle.
Jos toiminta loppuu nykyisellä paikalla, niin tässäkin tapauksessa vuokratulojen lisäksi omistajat joutuvat tekemään huomattavan alaskirjauksen. Sijainnin takia tulee olemaan todella haastavaa löytää kohteelle ostajaa tai sijoittaa sinne järkevästi muuta toimintaa. Suojeltu rakennus aiheuttaa joka vuosi kustannuksia tyhjänäkin, joten kunnille tämä on vaikea paikka.
Veronmaksaja kuittaa laskun
Kun Keusote tekee välttämättömiä säästötoimenpiteitä näissä ja useissa muissa rakennuksissa, niin kunnilta vähenee tuloja ja ne joutuvat tekemään merkittäviä alaskirjauksia. Tämä aiheuttaa veronkorotuspaineita kunnissa eli veronmaksajan kannalta kahden julkisen toimijan väliset säästöt ovat melkein nollasummapeliä.
On selvää, että tässä tilanteessa joudutaan tekemään monia kipeitä ratkaisuja, mutta vaikutuksia olisi voinut lieventää tai jopa löytää uusia ratkaisuja, jos yhteinen keskustelu ja neuvottelu oli ollut avoimempaa ja kaikki osapuolet osallistuttavaa. Nyt suunnitelmia tehdään pääasiassa siiloissa ja veronmaksajat maksavat nämä tavalla tai toisella.
Pentti Puhakka
Kirjoittaja on aluevaltuutettu ja Hyvinkään kaupunginhallituksen puheenjohtaja