Nuorten maksutonta ehkäisyä kannattaa jatkaa
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella maksutonta ehkäisyä on tarjottu kaikille alle 20-vuotiaille nuorille. Hyvinvointialueen haastavan taloudellisen tilanteen vuoksi kaikki kivet on käännettävä säästöjen miettimiseksi. Myös maksuttoman ehkäisyn lakkauttamista on esitetty säästökeinona.
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäreinä toimivien aluevaltuutettujen Mia Rundgrenin ja Sari Silventoisen mukaan nuorten maksuttoman ehkäisyn hyödyistä ja kustannusvaikuttavuudesta löytyy tutkimusnäyttöä.
Frida Gyllenberg on osoittanut väitöskirjassaan vuonna 2020, että pitkävaikutteisten ehkäisymenetelmien tarjoaminen maksutta alle 25-vuotiaille on kustannusvaikuttavaa toimintaa, jolla voidaan vähentää raskaudenkeskeytysten määrää, kertoo Rundgren.
Tutkimus tehtiin Vantaalla, jossa raskaudenkeskeytyksen tarve oli huomattavasti matalampi naisilla, jotka valitsivat maksuttoman pitkävaikutteisen menetelmän. Eniten abortit vähenivät nuorilla: 15–19-vuotiailla raskaudenkeskeytykset vähenivät jopa 36 prosenttia.
Tilastojen mukaan vuonna 2022 alle 20-vuotiaista reilu kolmannes raskauden keskeytykseen päätyneistä ei käyttänyt mitään ehkäisyä.
Ehkäisy on oltava saatavilla kaikille nuorille, eikä taloudellinen tilanne saa olla esteenä ehkäisyn aloittamiselle ja säännölliselle käytölle. Kaikkien nuorten tulisi olla tasa-arvoisessa asemassa, eikä asuinpaikan pitäisi määrittää sitä joutuuko ehkäisystä maksamaan, jatkaa Silventoinen.
Useilla alueilla ilmainen ehkäisy tarjotaan kaikille alle 25-vuotiaille ja siihen pitäisi Rundgrenin ja Silventoisen mielestä jatkossa pyrkiä myös Keski-Uudellamaalla.
Tarkan hintalapun määritteleminen vaikeaa
Rundgren ja Silventoinen ovat tyytyväisiä siihen, että Keusoten alueella nuorten raskaudenkeskeytysten määrä on vähäisempi kuin muilla Uudenmaan hyvinvointialueilla. Raskauden keskeytykset suoritetaan Keusoten alueella erikoissairaanhoidossa.
Vaikka Keusoten alueella raskaudenkeskeytysten määrä on vähäisempi, niin jokainen keskeytys on liikaa.
Tarkan hintalapun määrittäminen keskeytyksille on vaikeaa. Komplisoituneessa keskeytyksessä voi hinta nousta moninkertaiseksi.
Keskeytyksen jälkeen mahdollisesti tarvittavan psyykkisen tuen hintaa on myös vaikea laskea.
Rundgren ja Silventoinen ovat naistentautien ja synnytysten erikoislääkäreinä tavanneet lukemattomia nuoria erikoissairaanhoidossa heidän päädyttyään raskauden keskeyttämiseen.
Olemme nähneet surun ja tuskan päätöksen taustalla. Olemme myös nähneet naisia suremassa nuoruudessa tekemiään päätöksiä ja hakemassa apua asian käsittelyyn jopa vuosikymmeniä raskaudenkeskeytyksen jälkeen.
Maksuton ehkäisy edistää nuorten terveyttä
Vuonna 2022 julkaistun Eerika Jalangon väitöskirjan mukaan naisilla, jotka olivat kokeneet teiniraskauden, oli suurempi psykiatrisen sairastuvuuden ja ennenaikaisen kuolleisuuden riski. Riski oli kohonnut riippumatta siitä, päättyikö teiniraskaus synnytykseen vai raskaudenkeskeytykseen.
Teiniraskauden kokeneilla nuorilla on usein ongelmia myös muilla elämän osa-alueilla, kertoo Rundgren.
Maksuttoman ehkäisyn tärkeänä osana on terveyden edistämisen ja seksitautien ehkäisyn näkökulma.
Kondomilla ja suuseksisuojilla voidaan ehkäistä sukupuolitautien leviämistä ja suojella nuorten hedelmällisyyttä, jatkaa Silventoinen.
Nuorten maksuttoman ehkäisyn lopettaminen ei välttämättä tuo säästöjä
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmassa tuotiin yhtenä säästökeinona nuorten maksuttoman ehkäisyn lopettaminen. Aluevaltuutetut Rundgren ja Silventoinen pyysivät lisäselvityksiä hyvinvointialueelta saavutettavista säästöistä.
Hyvinvointialueelle esim. ehkäisypillerit maksavat alimmillaan vain kymmenesosan siitä, mitä nuori maksaa niistä apteekissa.
Rundgrenin ja Silventoisen saaman selvityksen perusteella merkittävin säästö tulee henkilöstön työajasta, eikä ehkäisyvalmisteiden hinnasta.
Kuitenkin ehkäisyneuvontaa, -suunnittelua ja seurantaa tarvitaan, vaikkei maksuttomia ehkäisyvälineitä jaettaisikaan.
Rundgren ja Silventoinen ymmärtävät kuitenkin, että säästöjä on saatava aikaiseksi, jotta voimme Keski-Uudellamaalla turvata lakisääteiset palvelut.
Nuorten maksuttoman ehkäisyn lopettaminen mielestämme ei kuitenkaan tuo säästöjä. Säästöjä voimme saada, kun maksuttoman ehkäisyn hoitopolku mietitään uudelleen.
Maksuttoman ehkäisyn hoitopolussa kehitettävää
Alle 20-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn hoitopolku vaikuttaa ammattilaisten silmin varsin raskaalta ja henkilökunnan työaikaa vievältä, eikä lukuisat seurantakäynnit perustu lääketieteelliseen tarpeeseen.
Saamamme tiedon perusteella tällä hetkellä nuori käy ensimmäisessä kontrollissa terveydenhoitajalla 3kk ehkäisyn aloittamisesta ja sen jälkeen aina puolen vuoden välein, kertoo Rundgren.
Kuitenkin jo vuonna 2018 Suomen nuorisolääkärit ovat tehneet suosituksen, missä korostetaan ehkäisyn aloittamisen jälkeen yksilöllistä seurantaa. Seurannan tarkoituksena on selvittää, onko ehkäisymenetelmä edelleen sopiva, käytetäänkö sitä oikein tai onko ilmaantunut haittoja tai riskitekijöitä, jotka vaikuttavat ehkäisymenetelmän käyttöön.
Keusotessakin kannattaisi siirtyä yksilölliseen harkintaan ehkäisykontrolleissa. Etävastaanotot ja digihoitopolut toimivat myös hyvin ehkäisyasioissa ja on nuorille luontainen tapa hoitaa asioita, toteaa Silventoinen.
Kohti pitkäaikaista ehkäisyä
Maksuttomien pilleripakkausten jakaminen tai toimittaminen voidaan järjestää ilman, että siihen menee terveydenhoitajan työaikaa.
Esimerkiksi Päijät-Hämeessä on otettu käyttöön pakettiautomaatti, josta nuori voi hakea ehkäisyvalmisteet. Saamamme selvityksen mukaan pitkäaikaisen ehkäisyn käytön kerrotaan Keusotessa olevan vähäistä alle 20-vuotiaille, vain 6,5 % kaikista ehkäisimistä vuonna 2023.
Rundgrenin ja Silventoisen mukaan pitkäaikaisen ehkäisyn eli kierukoiden ja kapselien käytön lisäämiseen kannattaisi pyrkiä. Seurantakäyntien tarve on vielä vähäisempi, kuin pilleriehkäisyllä.
Ne ovat edullisia ja ehkäisyteholtaan varsin varmoja, koska käyttövirheitä ei esiinny. Pitkäaikaisen ehkäisyn valinta maksuttomana on myös käyttäjälle helpompi päätös, koska sen hankintaan liittyvät korkeammat kustannukset.
Aluevaltuusto yksimielisesti esityksen takana
Aluevaltuuston kokouksessa huhtikuun alussa Rundgren ja Silventoinen esittivät poistettavaksi tuottavuus- ja tasapainottamisohjelmasta kohdan ”alle 20-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn lopettaminen” ja muutettavaksi muotoon: vähennetään ilmaiseen ehkäisyyn meneviä kuluja kehittämällä hoitopolkua ja keventämällä seurantakäyntejä.
Iloksemme valtuusto hyväksyi muutosehdotuksemme yksimielisesti ilman äänestystä.
Rundgrenin ja Silventoisen mukaan ehkäisyn maksuttomuudella on merkitystä ja sillä edistetään seksuaali- ja lisääntymisterveyttä.
Uskomme, että maksuttomuus vähentää terveydenhuollon kokonaiskustannuksia.
TEKSTI: Topi Korpinen