Vantaa-Kerava johtaa tiedolla
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue otti uudistusohjelmassaan ”tiedolla johtamisen” yhdeksi tärkeimmistä tavoitteistaan. Mitä se tiedolla johtaminen todella tarkoittaa, Sami Kanerva ja Oskari Iivarinen?
Teksti: Matilda Hoviniemi
Vantaa-Keravan hyvinvointialue määritti huhtikuun lopussa hyväksytyssä uudistusohjelmassaan viisi painopistettä. Yksi painopisteistä on “digitaalisuuden hyödyntäminen” ja “tiedolla johtaminen.”
Tämä trendikkääksikin luonnehdittava käsite on viime aikoina esiintynyt monissa yhteyksissä, mutta sen tarkka merkitys on monelle epäselvä. Kysyimme asiaan selvennystä kahdelta aluevaltuutetulta, jotka ovat toimineet työkseen erilaisissa asiantuntijatehtävissä.
– Tiedolla johtaminen tarkoittaa päätöksentekoa, jossa päätökset tehdään tietoon perustuen. Tiedolla johtaessa keskiössä on data, jota analysoimalla voimme tehostaa palveluita, kertoo Kokoomuksen aluevaltuutettu ja tekniikan tohtori Sami Kanerva, joka työskentelee johtavana asiantuntijana suuressa teknologiayrityksessä.
”Mittareiden täytyy olla tarkkoja”
Tiedolla johtaessa tärkeintä on tilannekuvan määrittäminen, jonka jälkeen voidaan asettaa mittarit ja kerätä dataa. Mittareilla voidaan seurata esimerkiksi palveluiden käyttöastetta tai laatua.
– Jo pelkästään mittareiden määrittäminen ja seuraaminen on haastavaa, sillä mittareiden täytyy olla tarpeeksi tarkkoja, sanoo Oskari Iivarinen, Kokoomuksen aluevaltuutettu ja tekniikan tohtorikoulutettava.
Kun oleelliset ja tarpeeksi tarkat mittarit on määritetty, voidaan resursseja optimoida datan mukaan. Onko henkilökunta sijoitettu oikein vai pitäisikö vakansseja siirtää yksiköstä toiseen? Onko jollain yksilöllä toimintatapoja, joista muutkin voisivat hyötyä?
Dataa seuraamalla voidaan varmistaa, että resurssit jaetaan sen mukaan, missä niitä tarvitaan eniten.
– Tarkkaan tietoon ja mittareihin perustuvien päätösten tekeminen varmistaa myös sen, että organisaation sisällä yksiköt saavat tasapuolisen kohtelun, eivätkä niiden saamat resurssit eroa, koska joku toinen on osannut vaatinut niitä äänekkäämmin, sanoo Kanerva.
Tutkimuksella tehokkain tuotanto
Uudistusohjelmassa Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on päättänyt myös tuotantotapa-analyysien tekemisestä. Tuotantotapa-analyysi on prosessi, jossa arvioidaan, miten hyvinvointialueen asiakkaille voidaan tarjota palveluja.
Päästäänkö parhaimpaan tulokseen järjestämällä palvelut itse vai ulkoistamalla palveluiden tuotanto esimerkiksi ostopalvelutuotantona, palvelusetelituotantona tai jotain muuta tuotantotapaa hyödyntäen?
Vantaa-Keravalla tuotantotapa-analyyseja on aiemmin tehty esimerkiksi lastensuojelun laitoshoidosta sekä terveyspalvelujen hoidon tarpeen arvioinnista. Nyt hyväksytyssä uudistusohjelmassa tuotantotapa-analyyseja päätetään tehdä vielä vuonna 2024 seitsemän, muun muassa vanhusten kotiin tuotettavista palveluista sekä vammaisten asumispalveluista.
– Tuotantotapa-analyysien lopputuloksena ei aina ole hankintatavan muuttaminen, vaan prosessissa voi syntyä myös arvokasta tietoa, joka voi auttaa kehittämään omaa toimintaa, kertoo Iivarinen.
Apotti yhä iso haaste
Tiedolla johtaminen korostaa myös tiedonkeruun ja analyysin merkitystä terveydenhuollon päätöksenteon tukena.
Potilastietojärjestelmä Apotti on yksi keskeisimmistä välineistä tässä työssä. Apotin kehitystyö on kuitenkin kesken: työkaluna järjestelmä on joustamaton ja monimutkainen kokonaisuus.
– Kaikissa näin suurissa tietojärjestelmissä on haasteena se, että tilaajan on vaikea määritellä, mitä tilauksessa halutaan ja miten se tulisi toteuttaa. Apotin hyvä puoli on kuitenkin se, että se yhdistelee tietoja eri kokonaisuuksista, mikä mahdollistaa tietojen jakamisen eri palveluntarjoajien kesken, kertoo Kanerva.
Vaikka tiedolla johtaminen on tietotekninen prosessi, ei toimintaa voida kokonaan ulkoistaa tekoälylle. Siitä huolimatta, että tietotekniikka on olennainen osa tiedolla johtamista, asiantuntijuuden merkitys korostuu.
– Tietokoneet voivat tehdä paljon, mutta tarvitaan ihminen, joka tuntee prosessin ja kontekstin, muistuttaa Iivarinen.
Artikkeli on julkaistu kesäkuussa ilmestyneessä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Kokoomuksen aluevaltuustoryhmän Hyvinvoinnin asialla -lehdessä.