Huoli ikääntyneestä läheisestä
Suurimmalla osalla meistä on lähipiirissä ikääntynyt vanhempi tai isovanhempi. Olemme saaneet aika ajoin lehdistä lukea, kun ohikulkijalla on herännyt huoli ikääntyneen terveydentilasta ja on pysähdytty auttamaan. Vastuu toisten ihmisten auttamisesta kuuluu meille kaikille. On hyvä, että kansalaisten keskuudessa aletaan ymmärtämään, että joukossamme on jatkuvasti enemmän apua tarvitsevia ikäihmisiä. On hyvä lisätä tietoisuutta myös ikääntyneiden palveluketjuista, jotta ympäröivät ihmiset osaavat hakea tarpeen tullen apua ikääntyneelle henkilölle.
Erityisesti kesä ja pitkät hellejaksot ovat ikääntyneille ihmisille terveyden kannalta riskiaikaa. Kuumilla hellejaksoilla voi ikääntyneen nesteiden saanti vähentyä ja johtaa kuivumiseen, joka johtaa puolestaan ruokahalun heikkenemiseen ja yleistilan laskuun. Kylminä vuodenaikoina huoli voi liittyä muistiongelmista kärsivät vanhuksen ulkona harhailuun, hypotermian tai kaatumisen riskeihin. On tärkeää, että lähimmäisistä pidetään huolta ja on hyvä muistaa hiukan tarkkailla myös naapurissa asuvia ikääntyneitä ihmisiä. On ehkä hyvä kiinnittää huomiota, että näkyykö naapurissa asuvaa ikääntynyttä normaaliin tapaa ja huolen herättyä pysähtyä selvittämään hänen vointiaan ja hälyttää tarvittaessa paikalle apua. Kiireellisissä tilanteissa tulee olla yhteydessä suoraan hätäkeskukseen tai sosiaalipäivystykseen. Ei-kiireellisissä tilanteissa ympäröivät ihmiset voivat tehdä ikääntyneestä sosiaalihuoltoon huoli-ilmoituksen, jos herää epäilys ikääntyneen terveydentilasta tai kotona pärjäämisestä. Huoli-ilmoituksen voi tehdä puhelimitse tai Keusoten nettisivuilla digitalista kanavaa käyttäen.
Mikäli iäkkään toimintakyky on heikentynyt ja läheisillä on jatkuva huoli hänen terveydentilastaan ja turvallisesta arjen sujumisesta, voivat läheiset tai ikääntynyt itse olla yhteydessä Keusoten ikäihmisten asiakasohjaukseen puhelimitse 0192260403 tai Keusoten nettisivuilta löytyvän digitaalisen kanavan kautta. Kotona pärjäämisen selvittämiseksi voidaan käynnistää palvelutarpeen arviointi. Kotiin voidaan tuoda monenlaisia palveluja, joilla turvataan ikääntyneen ihmisen turvallista elämää. Tilanteissa, joissa ikääntyneen toimintakyky on pysyvästi heikentynyt ja kotiin tuotavat palvelut eivät enää riitä, aloitetaan SAS-prosessi. SAS-termi tulee sanoista selvitä, arvioi ja sijoita. Myönteisen SAS-päätöksen saatuaan, on ikääntyneellä oikeus päästä palvelutarpeen mukaiseen hoitopaikkaan kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun SAS-prosessi on aloitettu. Ikääntyneiden oikeuksista turvalliseen ja laadukkaaseen hoivaan on säädetty laissa ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista, jonka pykälässä kolmetoista todetaan, että ”Hyvinvointialueen on järjestettävä iäkkäälle henkilölle laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka ovat hänen tarpeisiinsa nähden oikea-aikaisia ja riittäviä”.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella toimii vanhusneuvosto, jonka tehtävänä on tuoda esille näkemyksiä ikääntyneen väestön näkökulmista. Vanhusneuvosto voi muodostaa ikääntyneiden palveluihin liittyvistä asioista kannanottoja ja aloitteita, joiden avulla vanhusneuvosto edistää ikääntyneen väestön osallisuutta hyvinvointialueen päätöksenteossa.
Andeliina Cieslak
Kirjoittaja on Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuutettu sekä sairaanhoitaja