Palveluverkkosuunnitelma ei ole leikkauslista
Hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelma linjaa, miten alueen kasvavan väestön lähi-, digi-, etä- ja liikkuvat palvelut järjestetään.
Kirjoittaja: Lauri Kaira
Aluevaltuusto hyväksyi huhtikuun lopulla Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelman vuosille 2024–2034.
Suunnitelma kuvaa alueen sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuslaitoksen palveluiden järjestämistä vuoteen 2034 asti. Sitä päivitetään tarvittaessa valtuustokausittain hyvinvointistrategian yhteydessä sekä hyödynnetään talousarviovalmistelussa ja investointisuunnittelussa.
Ei lakkautuslista
Hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkydön mukaan palveluverkolla vastataan alueen väestön kasvaviin palvelutarpeisiin, ja siten se ei ole lakkautuslista.
– Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on rakenteeltaan hyvin tiivis, eli palveluverkon supistamista ei ole samalla tavalla suunnitelmissa kuin useilla muilla hyvinvointialueilla.
– Suunnitelmassa näkyy sen sijaan useita investointeja esimerkiksi uusiin vanhustenkeskuksiin, pelastuslaitoksen valmiusasemiin ja palveluiden laajentamiseen nopeasti kasvavalle Kivistön alueelle, sanoo Aronkytö.
Digi-, etä- ja lähipalveluita
Suunnitelmassa otetaan kantaa myös siihen, miten fyysisten sekä etä- ja digitaalisten palveluiden saatavuus ja saavutettavuus turvataan.
Hyvinvointialueen hyväksymän uudistusohjelman perusperiaatteisiin kuuluvaa tuotantotapa-analyysiä hyödynnetään myös palveluverkon kehittämisessä. Digitaalisten palveluiden kehittämistä tehdään alueella vain siinä määrin kuin siitä tunnistetaan olevan aidosti hyötyä.
Digitaalisten palvelujen lisäksi aiotaan kehittää liikkuvia palveluita. Esimerkiksi liikkuva sairaala tulee käyttöön koko alueella ja samalla liikkuva suun terveydenhuolto auttaa iäkkäitä ja koululaisia.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vuokraamien toimitilojen ja palvelu- yms. asuntojen pinta-ala on yhteensä 258 000 neliömetriä, josta palvelu- ja toimitilojen osuus on noin kaksi kolmasosaa. Merkittävimmät vuokranantajat ovat VAV-konserni, Vantaan kaupunki ja Vivamus.
Liki satasivuinen suunnitelma kattaa kaikki toimialat terveydenhoidosta vanhustenpalveluihin ja lastensuojelusta vammais- ja pelastuspalveluihin.
Sairaalapalvelut Peijakseen
Hyvinvointialueen omat sairaalapalvelut halutaan keskittää tulevaisuudessa Peijakseen, kun niitä nykyisin on myös Katriinan sairaalassa ja Keravan terveyskeskuksessa.
Peijaksessa olisi siis tulevaisuudessakin rinnan HUSin ja hyvinvointialueen palveluita.
Kun terveyskeskuksia on nykyisin 9 kappaletta, suunnitelman mukaan niitä olisi tulevaisuudessa 8–9 kappaletta. Suunnitelmassa mainitaan, että Pakkalan ja Aviapoliksen alueelle tarvittaisiin tulevaisuudessa ehkä oma, uusi terveysasema.
Tikkurilan terveysasema muuttaa tulevaisuudessa isoon uuteen terveys- ja perhekeskukseen. Hakunilan ja Länsimäen terveysasemien yhdistämisestä on keskusteltu paljon, mutta tämä asia jätettiin ohjelmassa myöhemmin harkittavaksi.
Perhekeskuksia ja hammashoitoloita
Perhekeskuksia on tulevaisuudessa neljällä alueella. Näitä ovat pohjoisessa Kerava, idässä Koivukylä, lännessä Myyrmäki (2025) ja keskisellä alueella Tikkurila (2028). Lisäksi tulevaisuudessa arvioidaan, pitäisikö Hakunilassa ja Kivistössä olla omat perhekeskuksensa.
Hyvinvointialue pyrkii ostamaan tulevaisuudessa vähemmän lastensuojelun sijaishuoltoa. Siksi aiotaan perustaa uusi lastensuojelulaitos vuonna 2027 ja myös toisen perustamista harkitaan.
Alueella on nykyisin 23 hammashoitolaa. Tulevaisuudessa niitä on jonkin verran vähemmän. Isoimmat yksiköt ovat Myyrmäessä ja Tikkurilassa. Pienempiä hammashoitoloita on terveysasemien tai sairaalan yhteydessä.
Tukea ikääntyneille ja vanhuksille
Vanhusten palveluissa lisätään edelleen kotiin vietäviä palveluja suhteessa ympärivuorokautiseen hoivaan. Näin mahdollistetaan resurssien kohdentaminen ennalta ehkäisevään ja löytävään työhön ja vahvistetaan hyvinvointia ja terveyttä edistäviä ns.
HYTE –palveluita yhdessä kuntien kanssa. Suunnitelman mukaan Kotiin vietävät monipuoliset palvelut edistävät osallisuuden kokemusta ja digitaaliset ratkaisut lisäävät turvallisuutta.
Vanhusten palveluita keskitetään alueellisiin vanhustenkeskuksiin, jollainen on jo tulossa Tikkurilaan ja lähivuosina niittä tehdään Keravalle, Hakunilaan ja Kivistöön.
Artikkeli on julkaistu kesäkuussa ilmestyneessä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Kokoomuksen aluevaltuustoryhmän Hyvinvoinnin asialla -lehdessä.