Viisi pointtia valtuustosta
Vake esillä mediassa. Hyvinvointialueemme on saanut paljon julkisuutta. On uutisoitu omalääkärijärjestelmän käyttöön otosta, palveluverkkosuunnitelmasta, lisärahoituksen hakemisesta ja suuria säästöjä tuovasta uudistusohjelmasta. Uudistusohjelma työllisti allekirjoittanutta paljon. Aluehallitus nimesi sitä valmistelleen talousarvio- ja -suunnitelmaneuvottelukunnan valtuuston asemaa korostaen, ja asetti minut suurimman valtuustoryhmän puheenjohtajana sitä vetämään.
300 miljoonan euron uudistusohjelma. Uudistusohjelma tehostaa palvelutuotantoa ja tasapainottaa talouden asteittain muutaman vuoden sisällä. Tehostamme toimintaa 2 % vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että ensi vuonna tehdään 98 sentillä se, mikä tänä vuonna maksaa euron. Ja toistetaan sama myös parina seuraavana vuotena. Säästöt ovat mittavia, mutta niitä ei tehdä kertarysäyksellä. Me toimimme kuten järkevä palveluyritys tekisi: uudistetaan toimintoja, mutta huolehditaan samalla asiakaspalvelusta ja henkilöstön jaksamisesta.
Aluehallitus päätti hakea lisärahaa. Vakessa eteni myös toinen rahaan liittyvä hanke. Aluehallitus päätti hakea valtiolta sisärahoitusta. Miksi se teki niin? Siksi että alueiden rahoitus tulee valtiolta ja valtio myös vahtii sitä, paljonko ne ottavat lainaa ja missä ajassa saava talouden tasapainoon. Lisärahaa tarvitaan, koska Sanna Marinin hallituksen luoma rahoitusmalli on tämän alueen kannalta epäreilu.
Rahoitusmallin valuvika. Edellisen hallituksen tekemä rahoitusmalli ei huomioi tämän alueen korostuneita sosiaalimenoja. Se ei myöskään huomioi sitä, ettei kahden kaupungin yhdistäminen tuo vastaavia säästömahdollisuuksia kuin 30 pikkukunnan yhdistäminen. Meille ei periytynyt 30 kunnan verran ylimääräistä sotehallintoväkeä ja niiden hajanaista palveluverkkoa, joista olisi helppo leikata. Lisärahoitus toisi tilanteeseen helpotusta, ja aluehallituksen on oman vastuunsa kannalta järkevää hakea sitä.
Palvelut on turvattava. Saa nähdä, miten Petteri Orpon hallitus reagoi lisärahahakemukseen. Koska maan hallitus joutuu itsekin tekemään säästötoimia, ajankohta ei ole paras mahdollinen. Tosiasiat ovat kuitenkin tosiasioita: koska Marinin hallituksen tekemä rahoitusmalli on näin poikkeuksellista hyvinvointialuetta kohtaan epäreilu, malli ei muutu reiluksi pelkästään sillä, että maan hallitus vaihtuu. Eikä ongelma häviä sillä, että talous on tiukkaa muillakin. Päin vastoin, yleiset talousongelmat tekevät asian kanssa pärjäämisestä vaikeampaa. Täytyy siis toivoa, että lisärahaa saadaan, mutta samalla valmistautua pärjäämään myös ilman sitä. Kävi niin tai näin, vastuullamme on turvata lakisääteiset sote- ja pelastuspalvelut alueellamme.
Lauri Kaira
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kokoomuksen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja
Artikkeli on julkaistu kesäkuussa ilmestyneessä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Kokoomuksen aluevaltuustoryhmän Hyvinvoinnin asialla -lehdessä.