Yrittäminen on kunniatehtävä, myös vaikeina hetkinä
Julkaistu Helsingin Sanomat 13.8.2024
Suomessa vallitsee ilmapiiri, jossa yrittäjyys on upeaa ja kunniakasta – kun yritys menestyy. Menestystä suitsutetaan ahkeran työmoraalin ja kovan työnteon tuloksena, olet sankariyrittäjä. Aina uskallus ja riskin kantaminen ei kuitenkaan onnistu. Ei, vaikka töitä olisi tehnyt kuinka paljon tahansa. Yrittäjyyden epäonnistumisessa on edelleen vahva häpeän stigma. Epäonnistuminen nähdään itseaiheutettuna, ei parhaansa yrittämisenä. Amerikassa konkurssi kertoo siitä, että on yrittänyt. Suomessa siitä, että on epäonnistunut.
Minä näen yrittämisen kunniatehtävänä. Yrittäjät ottavat paljon riskejä, henkilökohtaisestikin. Liian moni ei uskalla lähteä yrittäjäksi epäonnistumisen, häpeän ja leimautumisen pelossa. Yrittäminen ei aina ole helpoin tie, etenkään ensimmäisen yrityksen kohdalla. Vastuuta ja tekemistä on paljon. Virheiltä ja vääriltä päätöksiltä ei aina voi välttyä. Olivatpa liikemiestaidot tai hallitustyöskentely kuinka hyvissä kantimissa tahansa.
Siksi minä olen sijoittanut startuppeihin, tukenut aloittavia yrittäjiä ja kannustanut heitä, niin vaikeiden kuin hyvienkin hetkien aikana. Toivon, että Suomessa ihmiset uskaltaisivat puhua avoimemmin yrittäjyydestä. Esimerkiksi liikevaihdosta tai yksityiskohtaisemmin haasteiden selättämisestä. Että ihmiset rohkenisivat pyytää apua herkästi, sillä kaikesta ei todella tarvitse selvitä yksin.
Ennen kaikkea toivon, että Suomessa yrittäjyyden ylle ei luoda vaikeina hetkinä häpeän varjoa, vaan kannustusta ja toivoa. Sillä ilman rohkeutta yrittää, olisi meidän yhteiskuntamme hyvin toisenlainen.
Noora Fagerström
kansanedustaja (kok), Espoo