Nuoret mukaan kehittämään hyvinvointialuetta
Jos hyvinvointialueen asiat eivät ole aivan päällimmäisenä keskimääräisen kansalaisen mielessä, vielä vieraammaksi alue on jäänyt useimmille nuorille. Ikäryhmä, jolta saan kaikista vähiten palautetta hyvinvointialuepäättäjänä, on nuoret ja nuoret aikuiset. Monen tapauksessa kyse on siitä, että kontaktia hyvinvointialueen sote-palveluihin ei välttämättä ole nuoruusvuosina juuri ollenkaan. Yhä useammassa perheessä nuorelle on hankittu yksityinen terveysvakuutus. Opiskeluaikana monen terveydenhuolto hoituu YTHS:n ja tämän jälkeen työterveyden kautta.
Toisaalta kyse on siitä, että yhteiskunnallisen vaikuttamisen tavat ovat sukupolvilla erilaiset. Kun päivystän markkinoiden kokoomusteltalla, palautetta antavien keski-ikä on korkeamman puoleinen. 16-vuotiaalle ei välttämättä ihan ensimmäisenä tule mieleen lähettää sähköpostia hyvinvointialueen luottamushenkilölle, jos tunnistaa palvelujärjestelmässä ongelman.
Alaikäiset nuoret ovat ainoa ryhmä, jolla ei ole ehdolle asettumisen tai äänestämisen kautta mahdollisuutta vaikuttaa vaaleissa. Siksi on tärkeää, että Länsi-Uudellamaalla toimii nuorisovaltuusto, jonka edustaja on mukana esimerkiksi hyvinvointialueen hallituksessa ja valtuustossa.
Nuorisovaltuusto ei kuitenkaan riitä, vaan nuoria tarvitaan myös varsinaisiksi päätöksentekijöiksi. Länsi-Uudellamaalla meitä noin kolmekymppisiä valtuutettuja on jonkun verran, mutta lähivuosina täysi-ikäistyneitä ei lainkaan.
Kannustankin tätä lukevia päätöksenteosta kiinnostuneita nuoria harkitsemaan ehdokkuutta vaaleissa. Kokoomuksessa nuoret valtuutetut eivät jää kiintiönuoriksi, vaan keskeisiin vastuutehtäviin voi nousta jo nuorella iällä. Osaaminen ja aikaansaavuus ratkaisee.
Tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan tytöistä yli kolmannes ja pojista joka viides kokee terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi. Etenkin mielenterveyspalveluihin pääsyn kanssa on ongelmia ja moni jää ilman apua silloin kun sitä tarvitsee. Palveluita tarvitsevien nuorten näkökulma ei saa hyvinvointialueella unohtua, vaikka moni muu ryhmä pitää itsestään kovempaa ääntä.
Emma-Stina Vehmanen
Kirjoittaja on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen