SOTE-palvelut murroksessa
Hyvinvointialueet tuottavat nykyisin sosiaali- ja terveyspalveluja uusimman sote-lainsäädännön perusteella. Taustalla on 1970-luvulla säädetty kansanterveyslaki, jonka mukaisesti Suomeen perustettiin kattava terveyskeskusjärjestelmä. Tämä toi hyvinvointia ja tasa-arvoisempia terveyspalveluja kaikkialle Suomeen. Viidessäkymmenessä vuodessa sekä palveluiden tarpeet että niiden tuottamistavat ovat kuitenkin muuttuneet merkittävästi. Viimeisin iso uudistus oli hyvinvointialueiden perustaminen, jossa sote-palveluiden rahoitus siirtyi kunnilta valtiolle – tavoitteena toimintojen tehostaminen ja kustannusten hallinta sekä palveluiden yhtenäistäminen eri puolilla maata.
Olisiko nyt aika tarkastella myös nykyistä lainsäädäntöä, joka erottaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon? Viime vuosina resursseja on kohdennettu enemmän erikoissairaanhoitoon, mikä on osaltaan heikentänyt perusterveydenhuollon tilannetta. Palveluiden käyttäjän näkökulmasta tärkeintä on hoitoon pääsy oikeaan aikaan ja hoidon vaikuttavuus. Monimutkaiset organisaatiot lisäävät tehottomuutta, kun käytössä on eri järjestelmiä, potilaita siirretään yksiköstä toiseen, ja hallintorakenteet ovat raskaita. Palvelut tulisi järjestää joustavasti kansalaisten tarpeiden, ei organisaatioiden rakenteiden mukaisesti. Veronmaksajien ja kuntalaisten näkökulmasta sote-palveluihin käytetyt rahat tulisi sijoittaa tuottavasti, kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti.
KEUSOTE on ollut tässä kehitystyössä edelläkävijä, mutta niin kauan kuin lainsäädäntö estää joustavan yhteistyön erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä, ei hyvinvointialueuudistuksella tavoiteltuja säästöjä voida täysin saavuttaa, ainakaan laajalla HUS-alueella. Pienemmillä hyvinvointialueilla, joilla on oma erikoissairaanhoidon yksikkö, voi olla paremmat mahdollisuudet nopeisiin parannuksiin.
Hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena oli rakentaa jotain uutta ja parempaa. Nyt tälle kehitystyölle on annettava mahdollisuus.
Lauri Untamo
Kirjoittaja on vara-aluevaltuutettu ja palveluiden järjestämisen lautakunnan jäsen