Keusoten kotisairaala: Inhimillistä hoitoa kotona ja tulevaisuuden sote-palveluiden suunnannäyttäjä
Keusoten sote-palveluita on hiottu viimeisten vuosien aikana. Vielä on kehitettävää ja tekemistä, että saadaan kaikille kuuden kunnan asukkaille yhtäläiset ja toimivat sote-palvelut.
Kotisairaala on oiva esimerkki siitä, kuinka modernit sote-palvelut voivat joustaa asukkaiden tarpeiden mukaan ja miten hoito voidaan tuoda potilaan kotiin vähentäen samalla sairaalajaksojen tarvetta koko Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella.
Mielestäni Kotisairaala näyttäytyy onnistuneena uudistuksena, jossa on edelleen paljon mahdollisuuksia kehittää ja hyödyntää kehittyvää teknologiaa kuten erilaisia kotiin asennettavia terveydenseurantajärjestelmiä.
Kotisairaalapalvelut korvaavat sairaalan osastohoitoa ja ovat yleensä lyhytaikaisia. Kotisairaalan toimenkuvaan kuuluvat kotona tai asumispalveluissa mm. laboratoriokokeiden ottaminen, antibioottihoidon antaminen sekä erilaiset sairaanhoidollisissa toimenpiteissä avustaminen.
Kotisairaala on nykyään olennainen osa palliatiivisen potilaan hoitokokonaisuutta mahdollistaen oireenmukaisen hoidon sekä saattohoidon potilaan kotona ympäri vuorokauden. Kotisairaalan teki minuun erittäin suuren vaikutuksen, kun jouduimme
tutustumaan kotisairaalan toimintaan saattohoidossa.
Kotisairaalan tavoitteena on lieventää potilaan kärsimystä ja vaalia laadukasta elämänlaatua loppuun asti. Näin kävi myös meidän tilanteessamme, jossa kotisairaalan henkilökunta huomioi meidät läheiset ja tuki meitä aina viimeiseen henkäykseen asti – ja vielä sen jälkeenkin.
Kotisairaalan onnistuneen hoitokokonaisuuden taustalla tuntuivat olevan henkilöstön motivaatio, osaaminen ja sitoutuminen työhön. Kotisairaalassa vallitsee yhteisöohjautuva työkulttuuri, jossa työn suunnitteluun ja kehittämiseen osallistuvat tiimin jäsenet. Tämä näkyy ilmapiirinä, jossa potilaiden ja omaisten on helppo luottaa siihen, että apua saa tarpeen mukaan ympäri vuorokauden ja apu on aina puhelinsoiton päässä. Henkilökunnan toiminta loi uskoa ja turvallisuuden tunteen kuolevan omaisille.
Tulevaisuuden sote-palveluissa on huomioitava entistä tarkemmin paitsi potilaan tarpeet, myös käytettävissä olevat resurssit ja hoidon kustannukset. Tämä tarkoittaa, että Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen henkilökunnan ja päättäjien on tarkasteltava palvelutuotannon vaihtoehtoja, kehitettävä uusia innovaatioita ja uskallettava tehdä rohkeita päätöksiä. Hyvänä esimerkkinä toimii kotisairaala, jonka toimivuutta epäiltiin aluksi, mutta se on osoittautunut arvokkaaksi kokonaisuudeksi. Kotisairaala tuo hoidon lähelle potilaita, mahdollistaa sairastamisen ja toipumisen kodin rauhassa toiminen samalla suunnannäyttäjänä muille hyvinvointialueen palveluille.
Virpi Räty
Kirjoittaja on aluehallituksen jäsen ja Nurmijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja