Ikääntyneiden palveluihin panostetaan Länsi-Uudellamaalla jatkossakin – ”Vanhuusikä tulee nähdä arvokkaana”
Kokoomuksen aluevaltuutetuilta löytyy selvät suunnitelmat haasteiden taklaamiseksi. Avainasemassa ovat uudet palvelumuodot.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden palvelut ovat murroksen keskellä, kun alueen väestö vanhenee ja palvelutarpeet kasvavat. Vaikka tilanne on monella tapaa haastava, alueella on kehitetty innovatiivisia ratkaisuja, joilla pyritään vastaamaan sekä nykyhetken tarpeisiin että tulevaisuuden haasteisiin.
Joka tapauksessa on selvää, että ikääntyneiden palveluihin aiotaan jatkossakin panostaa niiden ansaitsemalla tavalla. Nyt kaksi kokoomuslaista aluevaltuutettua kertovat miten tämä aiotaan tehdä.
Ikääntyneiden palveluiden tila ja tulevaisuus
Hyvinvointialueella on panostettu uusien palvelumuotojen kehittämiseen ja palveluverkon sopeuttamiseen. Digitaalisten ja liikkuvien palveluiden avulla pyritään parantamaan erityisesti harvemmin asuttujen alueiden saatavuutta.
– Palvelutarpeen kasvu edellyttää lähipalveluita myös tulevaisuudessa, joita voidaan tukea digitaalisilla ja liikkuvilla palveluilla, kuvailee kokoomuksen aluevaltuutettu Anu Rasinsalo, joka on tehnyt pitkään töitä vanhuspalveluiden kehittämisen parissa.
Vaikka digitaaliset ratkaisut, kuten etäkotihoito ja etäpäivätoiminta, ovat saaneet asiakkailta kiitosta, Rasinsalo muistuttaa, että ne eivät voi täysin korvata fyysistä läsnäoloa.
– Monet ikääntyneet kärsivät kuitenkin yksinäisyydestä eikä etäpalvelu korvaa toisen ihmisen kosketusta, läsnäoloa ja paikan päällä olevaa juttukaveria.
Asumispalvelut uudistuvat
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on sitoutunut kehittämään ikääntyneiden asumispalveluja yksilöllisiä tarpeita ja toiveita kunnioittaen.
– Yhteisöllisellä asumisella on huomattava rooli tulevaisuuden asumispalveluita järjestettäessä. Sillä pystytään tarjoamaan kevyempää hoivaa sitä tarvitsevalle, aluevaltuutettu Nora Stenvall (kok.) kertoo.
Yhteisöllisen asumisen rinnalla alueella panostetaan perhehoitoon, joka niin ikään mahdollistaa kodinomaisen ympäristön ja sosiaaliset suhteet. Lisäksi muistisairaille on jatkossakin heidän hoitoonsa keskittyneitä yksiköitä, joissa hoitohenkilökunnalla on erityistä osaamista muistisairauksista ja gerontologisesta hoitotyöstä.
Kunnat ja järjestöt mukana kehityksessä
Ikääntyneiden palveluiden kehittämisessä yhteistyö kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa on avainasemassa. Espoon Senioripaku Välkky sekä Elä ja asu -seniorikeskukset ovat hyviä esimerkkejä paikallisista innovaatioista. Näillä palveluilla tarjotaan niin yhteisöllisyyttä, hoivaa ja huolenpitoa kuin käytännön apua.
– Kunnat ja hyvinvointialue tekevät yhteistyötä ikääntyneiden palveluiden saralla muun muassa järjestämällä hyvinvointia edistävää sekä toimintakykyä ylläpitävää toimintaa, kuten esimerkiksi Olkkari-toimintaa, jossa on mahdollista tavata muita ikäihmisiä sekä viettää aikaa ikätoverien kanssa, Stenvall kuvaa erästä toimintamuotoa.
Säästöpaineiden keskellä kokoomus korostaa oikea-aikaisuutta
Hyvinvointialueen taloudellinen tilanne tuo väistämättä haasteita. Henkilöstön saatavuus on parantunut, mutta kalliin vuokrahenkilöstön vähentämiseen ja vakituisen työvoiman veto- ja pitovoimaan panostetaan edelleen.
Kokoomus korostaa ikääntyneiden palveluiden kehittämisessä erityisesti oikea-aikaisuutta ja ikääntyneiden sosiaalisen elämän tukemista.
– On tärkeää suhteuttaa kotihoito, omaishoito sekä ympärivuorokautinen ja yhteisöllinen asuminen niin, että jokainen voi luottaa saavansa hyvän ja laadukkaan hoivan, jossa yksilön tarpeet huomioidaan, Stenvall kiteyttää.
Tulevaisuus vaatii joustavuutta
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella ikääntyneiden palvelut ovat selvä prioriteetti. Vaikka säästöpaineet ja väestön ikääntyminen tuovat mukanaan haasteita, alueella on selkeä visio siitä, miten palveluita kehitetään ja turvataan myös tulevaisuudessa.
Tärkeintä on luoda ratkaisuja, jotka yhdistävät teknologian, yhteisöllisyyden, turvallisuuden ja ihmisläheisen hoivan saumattomaksi kokonaisuudeksi.
– Vanhuusikä tulee nähdä arvokkaana elämänvaiheena ja ikääntyneet yhteiskuntamme aktiivisina toimijoina, Rasinsalo tiivistää.
Teksti: Akseli Lehtonen
Lehti on julkaistu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kokoomusryhmän Sinituuli-lehden numerossa 3/2024.