Ehdokaskynä: Reilu kilpailu on reilun hyvinvointialueen lähtökohta
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee sitoutua avoimeen ja läpinäkyvään hankintakulttuuriin. Julkisten varojen käytössä ei pitäisi olla epäselvyyksiä. On huolestuttavaa, että kaikkien julkisoikeudellisten laitosten tapaan, hyvinvointialueen on mahdollista pyrkiä kiertämään hankintalain velvoitteita tekemällä hankintoja omilta sidosyksiköiltään ilman avointa kilpailutusta.
Niin sanotut in-house -hankinnat sidosyksiköiltä voivat näyttää houkuttelevalta valinnalta niiden näennäisen helppouden vuoksi. Ne eivät kuitenkaan yleensä johda parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen palveluiden laadun tai kustannustehokkuuden näkökulmasta. Kun kilpailutus ohitetaan, menetetään markkinoiden tuoma innovaatiopotentiaali ja kustannuspaine. Samalla jätetään ovi avoimeksi erilaisille hyväveli -järjestelyille ja muille läpinäkyvän päätöksenteon kannalta kestämättömille päätöksille.
Hankintalain tarkoitus on tehostaa julkisten varojen käyttöä ja edistää laadukkaiden hankintojen tekemistä. Samalla se turvaa yritysten tasapuoliset mahdollisuudet tarjota palveluitaan julkiselle sektorille. Tämä on erityisen tärkeää, sillä usein pk-yritykset ovat alakynnessä erilaisissa kilpailutuksissa. Tästä syystä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulisi sitoutua kilpailuttamaan kaikki hankintansa hankintalain mukaisesti, vaikka laki mahdollistaisikin sidosyksikköhankinnat tietyissä tilanteissa. Tärkeää on myös varmistaa, että kilpailutuksissa on mahdollisimman paljon osallistujia, jotta aito kilpailu markkinoilla toteutuu.
Avoin kilpailutus tuo useita etuja: Se kannustaa palveluntuottajia kehittämään toimintaansa ja varmistaa, että veronmaksajien rahoille saadaan paras mahdollinen vastine. Säännöllinen palveluiden kilpailutus turvaa myös, että laatu palveluissa pysyy vähintään yhtä hyvänä kuin aiemmin, tai parhaimmillaan kehittyy säännöllisin väliajoin. Läpinäkyvä hankintaprosessi myös vahvistaa kansalaisten luottamusta julkiseen päätöksentekoon ja ehkäisee korruptiota.
Hyvinvointialueen hankinnoissa tulee keskittyä laatuun ja vaikuttavuuteen. Tämä onnistuu parhaiten, kun hankintaprosessit ovat avoimia ja kilpailutukseen voivat osallistua kaikki potentiaaliset palveluntuottajat. Näin varmistetaan, että asukkaat saavat parasta mahdollista palvelua ja että julkisia varoja käytetään vastuullisesti. Kilpailuttava hyvinvointialue on reilu hyvinvointialue.
Martti Paldanius
Kirjoittaja on kunta- ja aluevaaliehdokas Espoosta.