Ehdokaskynä: Hyvinvoiva henkilöstö on laadukkaan kotihoidon perusta
Vantaan ja Keravan iäkkäiden hoitoa keskitetään koteihin, kuten koko Suomessa on nyt linjauksena. Ympärivuorokautisen hoivan paikkoja vähennetään, ja hoito painottuu yhä enemmän kotihoitoon. Kotihoidon laatu on keskeinen osa ikääntyneiden vantaalaisten hyvinvointia. Laadukas kotihoito mahdollistaa turvallisen ja arvokkaan elämän omassa kodissaan.
Merkittävin tekijä kotihoidon laadun takaamisessa on hyvinvoiva henkilöstö. Hyvinvoivat työntekijät pysyvät organisaatiossa, tuntevat asiakkaansa ja pystyvät rakentamaan luottamuksellisia suhteita. Tämä mahdollistaa asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden huomioimisen ja heidän toimintakykynsä muutosten tunnistamisen ajoissa. Sen sijaan jatkuva henkilöstön vaihtuvuus heikentää hoidon laatua, lisää hoitovirheiden riskiä ja vaarantaa asiakkaiden turvallisuuden. Henkilöstön hyvinvointi on siis paitsi eettinen myös käytännöllinen edellytys laadukkaalle kotihoidolle.
Hyvät hoitajat pysyvät hyvässä organisaatiossa, jossa heitä arvostetaan ja heidän tarpeensa otetaan huomioon. Osallistuva johtamistyyli on keskeinen osa tällaista organisaatiota. Työvuoroja ei määrätä ylhäältä alaspäin, vaan työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa työaikoihinsa. Toiset suosivat aamuvuoroja, toiset iltavuoroja, ja mieltymykset voivat vaihdella elämäntilanteen mukaan. Esimerkiksi pikkulapsiarjessa pitkät vuorot voivat tarjota mahdollisuuden kerätä työtunteja ja nauttia samalla pidemmistä vapaista.
Hyvässä organisaatiossa jokaisen työpanos ja yksilölliset tarpeet ovat tärkeitä. Osa työntekijöistä haluaa lisää vastuuta ja uusia haasteita, kun taas toiset haluavat välttää lisävastuita esimerkiksi haastavanelämäntilanteen takia. Molemmat näkökulmat ovat yhtä arvokkaita, ja hyvä organisaatio tukee kaikkia työntekijöitään heidän tarpeidensa mukaan.
Hyvässä työympäristössä myös virheisiin suhtaudutaan rakentavasti. Virheitä sattuu kaikille, mutta syyttelyn sijaan ne käsitellään oppimiskokemuksina. Virheet analysoidaan perusteellisesti, ja tarvittaessa tarkastellaan organisaation toimintatapoja. On tärkeää erotella virheen syyt henkilökohtaisista ja organisaatioperusteisista tekijöistä. Tämä luo turvallisen ja avoimen organisaatiokulttuurin, jossa työntekijöiden on hyvä olla ja jossa he voivat kehittyä.
Laadukas kotihoito on mahdollista vain silloin, kun henkilöstö voi hyvin. Kun työntekijöistä pidetään huolta, he voivat antaa parastaan asiakkailleen – ja tämä on lopulta kaikkien etu.
Laura Hämäläinen
Kirjoittaja on aluevaaliehdokas Vantaa-Keravan hyvinvointialueella.