Ehdokaskynä: Neljä syytä, miksi aluevaalit tulisi lakkauttaa
En ole kuullut kenenkään olevan innoissaan aluevaaleista. Syy on selvä: uusi päätöksenteon porras lisää hallinnollista raskautta tuomatta minkäänlaista lisäarvoa. Esittelen tässä neljä syytä lopettaa aluevaalit.
1. Aluevaalit ovat näennäisvaalit
Ensinnäkin äänestäjät kokevat hyvin vähän yhteyttä aluevaltuustoon. Matala äänestysaktiivisuus ensimmäisissä aluevaaleissa 2022 todistaa, että päätöksenteko koetaan kaukaiseksi.
Kevään aluevaaleissa äänetysaktiivisuus saattaa nousta, kun kunta- ja aluevaalit on yhdistetty samaan äänestystapahtumaan. Ne ovat silti erilliset vaalit: kuntalainen voisi teoriassa äänestää vain toisessa.
Kahdet vaalit ovat kuitenkin vain illuusio. Todellisuudessa lähes kaikki aluevaltuustoehdokkaat ovat myös kuntavaaleissa ehdolla. Luonnollisesti suosituimpia kuntavaaliehdokkaita suositellaan vaalitaktisista syistä myös harkitsemaan aluevaaleja.
Myös triplamandaatit ovat yleisiä: yli puolet kansanedustajista ovat aluevaltuutettuja ja 77 % aluevaltuutetuista ovat myös kunnanvaltuutettuja. On siksi perusteltua kysyä, onko pakko äänestää näin monta kertaa, kun samat poliitikot pyörivät vain hieman eri pöydissä. Erityisesti alueilla ja kunnissa.
2. Aluevaalit sekoittavat kunnallisdemokratiaa
Yhdistetyt vaalit johtavat keskitettyyn kampanjointiin, jossa tuplaehdokkailla on paljon paremmat lähtökohdat kuin pelkällä kuntavaalien ehdokkaalla. Tämä haittaa erityisesti uusia kuntapolitiilan kasvoja. Heidän on vaikeuksia saada näkyvyyttä.
Haittaa tulee myös pienille kunnille, koska kuntarajojen merkitys korostuu aluevaalien ollessa samaan aikaan. On vaikeaa nähdä miksi esimerkiksi espoolainen äänestäisi kauniaislaista aluevaaleissa, kun hänen pitää silti valita espoolainen kaupunginvaltuustoon. Hän tuskin valitsee kahta eri ihmistä, ellei kyse ole tuttavasta. Äänet keskittyvät siten samoille ihmisille molemmissa vaaleissa. Siksi pienten kuntien edustus on vaarassa jäädä vähäiseksi.
3. Aluevaltuustot aiheuttavat valtavia kuluja
Aluevaltuustot ja aluevaalit tulisi lakkauttaa myös hallintokulujen säästämiseksi. Pelkästään omiin kokouspalkkioihinsa aluevaltuustot käyttävät maanlaajuisesti yli 14 miljoonaa euroa. Sen lisäksi tulevat korvaukset matkakuluista ja ansionmenetyksistä.
Lisäksi puolueet saavat 5,5 miljoonaa euroa lisätukea. Sitä käytetään esimerkiksi sihteerien palkkaamiseen, puolueen tapahtumiin ja vaalikampanjoihin. Uudellamaalla saadaan noin 6000 euroa suhteessa valtuutettujen määrään.
Ajatella, mitä kaikkea hyödyllisempää näillä juoksevilla kuluilla saisi hankittua. On törkeää, että poliittiset päättäjät saavat yhdellä alueella yli 300 000 euroa omaan tai puolueen mainontaan, kun asukkaiden palveluista on jouduttu leikkaamaan rajusti.
4. Aluehallitus riittää
Aluevaalien ja aluevaltuustojen sijaan kunnanvaltuustoista pitäisi valita suoraan edustajat aluehallituksiin. Aluevaltuustojen kokouksia on harvoin ja ne linjaavat suurpiirteisiä kysymyksiä, jotka voitaisiin yhtä hyvin käsitellä kuntien välisissä neuvotteluissa ilman lisähallinnon tasoa. Vastaavasti aluehallituksille on odotetusti myönnetty laajat toimivaltuudet, jotka takaavat tehokkaan poliittisen päätöksenteon.
On erinomaista, että aluehallitukset toimivat kohtuullisen hyvin tällä hetkellä. Aluehallitusten tehtävänjako ei siten ehdottamani uudistuksen myötä muuttuisi, vaan ainoastaan aluehallituksen valintatapa aluevaaleista kunnanvaltuustoihin.
Lisäksi on korostettava, että kunnanvaltuustoissa on erinomainen läpileikkaus hyvinvointialueen tuntemuksesta ja kuntapoliitikot osaavat varmasti keskuudestaan päättää pätevimmät ja motivoituneimmat poliitikot aluehallintoon.
Mitä seuraavaksi?
Valitettavasti päätös aluevaalien lakkauttamisesta on lopulta eduskunnan harteilla. Kuitenkin tulevien aluevaltuustojen asennoituminen vaikuttaa merkittävästi eduskunnan haluun muuttaa lakia hyvinvointialueista.
Toivon palavasti, että aluevaltuustoilla riittäisi kanttia yhteiselle lausunnolle: lopetetaan aluevaalit ja -valtuustot!
Toisaalta se olisikin maailman kahdeksas ihme, että jokin toimielin kannattaisi omaa lakkauttamistaan. Ja tämän takia – hyvät ystävät – olemme tällaisessa hallinnollisessa sekametelisopassa.
Binga Tupamäki
Kirjoittaja on lakimies ja Kokoomusnuorten puheenjohtaja Kauniaisista sekä aluevaaliehdokas Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.