Ehdokaskynä: Nyt tarvitaan kestäviä ratkaisuja
Hyvinvointialueiden talous on kriisissä. Palveluiden kysyntä kasvaa, mutta rahoitus ei riitä. Keusoten talousarvio 2025 kuvastaa tilannetta: kumulatiivinen alijäämä on vuoden 2024 lopussa lähes 128 miljoonaa euroa. Sen pysäyttäminen vaatii vähintään 30 miljoonan euron vuotuisia säästöjä.
Kustannustietoisuus on avainasemassa
Palveluiden todelliset kustannukset on tunnettava, jotta rahat riittävät. Valtiovarainministeriön yksikkökustannuslaskenta lisää läpinäkyvyyttä, mutta tarvitaan myös käytännön toimia. Keusoten tuottavuusohjelman odotetaan tuovan 7,3 miljoonan euron säästöt – ei kuitenkaan riittävästi.
Joustavuutta palveluiden tuotantoon
Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö tehostaa toimintaa ilman raskaita omia tuotantorakenteita. Palvelusetelit ja ostopalvelut parantavat valinnanvapautta ja nopeuttavat hoitoon pääsyä.
Ennaltaehkäisy hillitsee kustannuksia
Leikkausten sijaan kestävin ratkaisu on panostaa ennaltaehkäisyyn. Toimiva perusterveydenhuolto ehkäisee vakavia sairauksia ja vähentää kalliiden hoitojen tarvetta. Täysimääräiset säästöt voivat vaarantaa peruspalvelut, mutta strateginen ennaltaehkäisy hillitsee kustannuksia pitkällä aikavälillä.
Julkinen kilpailu tuo tehokkuutta
In-house-yhtiöt voivat nostaa kustannuksia ja heikentää markkinoita. Palvelut on hankittava avoimilta markkinoilta aina, kun se on mahdollista. Keusoten tilanne osoittaa, että on löydettävä ratkaisuja kalliisiin kiinteistökuluihin ja tuotantorakenteisiin.
Yritykset osaksi ratkaisua
Hyvinvointialueiden hankinnat vaikuttavat paikalliseen talouteen. Palveluiden ostaminen alueen yrityksiltä tukee työllisyyttä ja houkuttelee investointeja. Kilpailutukset ja markkinavuoropuhelu on toteutettava niin, että myös pk-yritykset voivat tarjota kustannustehokkaita ratkaisuja.
Nyt tarvitaan ratkaisuja
Hyvinvointialueiden talous ei korjaudu itsestään. Päätöksenteon on oltava suunnitelmallista ja läpinäkyvää, jotta palvelut voidaan turvata. Nyt on aika tehdä kestäviä ratkaisuja – tehokkuus, ennakoitavuus ja yksityisen sektorin kumppanuus ovat avainasemassa.
Petri Ovaska
Kirjoittaja on järvenpääläinen aluevaaliehdokas (Keski-Uusimaa).