Ehdokaskynä: Monituottajamalli varmistaa laadukkaat palvelut kaikille
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue kohtaa merkittäviä haasteita väestön ikääntyessä ja palvelutarpeen kasvaessa. Käytössämme olevat resurssit ovat rajalliset, mutta määrärahoilla on tultava toimeen. Samalla jokaiselle asukkaalle on velvollisuus järjestää laadukkaat palvelut. Täten sosiaali- ja terveyspalveluiden monituottajamallia tulee kehittää julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä.
Kilpailullinen sosiaali- ja terveyspalveluiden ympäristö ja palveluiden reilu kilpailutusprosessi tuovat mukanaan innovaatioita ja joustavuutta. Yksityiset toimijat tuovat erityisosaamista, joka täydentää julkisia palveluita. Samalla taas jatkuva kilpailu kannustaa toimijoita kehittämään palveluitaan paremmiksi. Näin hyvinvointialueen resursseja jää enemmän esimerkiksi julkisesti järjestettyyn laadukkaaseen perusterveydenhuoltoon ja sairaalaverkoston rahoitukseen.
Monituottajamallin yksi ilmeisimmistä kehityskohdista on palvelusetelijärjestelmän laajentaminen ja tehostaminen. Palveluseteleiden avulla varmistetaan, että hyvinvointialueen asiakas saa aidosti itse päättää, mikä palveluntuottaja vastaa parhaiten hänen tarpeisiinsa. Tämä parantaa asiakaskokemusta ja nopeuttaa hoitoon pääsyä. Valinnanvapaus vahvistaa potilaan itsemääräämisoikeutta ja asettaa yksityisille tahoille kannustimia panostaa palveluiden laatuun ja tehokkuuteen kilpailullisessa ympäristössä.
Toimiva monituottajamalli vaatii kuitenkin selkeitä pelisääntöjä, jotta vältymme tarpeettomilta riskeiltä. Läpinäkyvyys kustannuksissa on yksi keskeisimmistä perusedellytyksistä. Hyvinvointialueiden on oltava perillä palvelujen tuotannon kustannuksista tehdäkseen järkeviä hankintapäätöksiä. Samalla julkinen tieto kustannuksista takaa ulkoisen valvonnan ja ennen kaikkea tilivelvollisuuden äänestäjille. Toimiva laadunvalvonta puolestaan varmistaa, että palvelut todella täyttävät tarkoituksensa. Huonosti valvottujen palveluiden kauhutarinoita on lukuisia.
Yksityistä ja julkista sektoria ei ole mielekästä ajatella toistensa kilpailijoina, vaan kokonaisuutena, jolla tuotetaan parempia sosiaali- ja terveyspalveluita. Yhdistämällä hyötyjä molemmista voimme varmistaa, että Länsi-Uudellamaalla taataan laadukkaat palvelut, valinnanvapaus ja kestävä talous tulevaisuudessakin.
Martti Paldanius
Kirjoittaja on espoolainen aluevaaliehdokas (Länsi-Uusimaa).