Ehdokaskynä: Tekoälyllä parannetaan palveluja ja toimintaa
Teköäly tulee lähivuosien aikana olemaan vahvasti läsnä sote-alalla. Sen avulla voidaan merkittävästi parantaa hoitopalvelujen laatua, tehostaa prosesseja ja tukea sekä potilaita että henkilökuntaa työssään. Tekoälyn avulla hoitohenkilöstön rutiinityön ja hallinnollisen työn taakkaa on mahdollista keventää sekä vapauttaa enemmän aikaa potilaiden kohtaamiseen.
Tekoälyn avulla voidaan yhä paremmin analysoida potilaan oireita, laboratoriotuloksia, kuvantamisen tuloksia ja muuta dataa. Näin syntyvät hoitoanalyysit ja hoitosuositukset tapahtuvat nopeammin ja tarkemmin säästäen resursseja muuhun työhön.
Ennakoivat analyysit paranevat, kun massiivinen tekoälyn data yhdistetään potilastietoihin, jolloin voidaan tunnistaa riskitekijät ja päästä varhaiseen puuttumiseen yksilön tasolla. Tässä ennakoinnissa auttaa asiakkaan terveydentilaa seuraavat reaaliaikaiset sovellukset puhelimessa, kelloissa, sormuksessa ja muissa laitteissa. Saadaan reaaliaikaista tietoa esimerkiksi liikkumisesta, sykkeestä, rytmihäiriöstä, verenpaineesta. Näin avun tarve ilmenee ajoissa.
Kotihoidossa teknologian kehittyminen on erityisen tärkeätä. Edellä mainitut etämittauksen muodot lisäävät turvallisista kotona asumisen mahdollisuutta. Kotirobotiikalla puolestaan varmistetaan turvallinen lääkejakelu, hoidetaan siivousta ja tulevaisuudessa ”elävä” robotti on elämyksiä tuottava potilaan kumppani vanhushoivassa. Japani on tässä kehityksessä jo pitkällä. Hoivassa voidaan hyödyntää robotteja, jotka auttavat esimerkiksi liikuntakyvyttömien potilaiden siirtämisessä tai arkisten tehtävien hoitamisessa. Kaikki tämä vaatii kotihoidon prosessien uudistamista.
Itsediagnostiikka lisääntyy vauhdilla. Tekoäly voi analysoida terveysdataa ja tarjota räätälöityjä suosituksia elämäntapojen muutoksista tai ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä.Tekoälypohjaiset chatbotit voivat vastata potilaiden kysymyksiin, muistuttaa lääkityksistä tai tarjota terveysneuvontaa. Ne voivat tarjota välitöntä tukea masennukseen, ahdistukseen tai muihin mielenterveysongelmiin. Tekoäly voi analysoida dataa puheesta, tekstistä tai jopa some-aktiviteeteista tunnistaakseen mielenterveyden muutoksia.
Tärkeätä on saada hallintotoiminnot sujuvaksi, jotta työaika kohdentuu itse hoitotyöhön ja asiakkaan kohtaamiseen. Tekoäly voi auttaa optimoimaan hoitajien työvuoroja, potilaiden ajanvarauksia ja resurssien käyttöä. Tekoäly auttaa jo nyt yksityisellä sektorilla hoitajia ja lääkäreitä dokumentoinnissa puheentunnistuksen avulla, mikä vähentää kirjaamiseen menevää aikaa ja parantaa tietojen saatavuutta.
Tekoälyn käytön on tapahduttava turvallisesti ja eettisesti, potilaiden perusoikeuksia kunnioittaen. Tekoäly ei korvaa hoitohenkilöstöä ja aitoa lähikontaktia ja kohtaamista potilaan kanssa, mutta se voi toimia tehokkaana työkaluna, joka helpottaa ja tehostaa työtä sekä parantaa potilaiden hoitokokemusta.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueellakin pitää nyt ahnaasti etsiä uusia tapoja hyödyntää tekoälyä. Asioita pitää tehdä uudella tavalla ja parantaa tuottavuutta. Tämä pitää ottaa huomioon, kun uutta strategiaa tehdään uudessa valtuustossa. Osana strategiaa alueelle pitää tehdä tekoälystrategia.
Ari Oksanen
Kirjoittaja on aluevaaliehdokas Sipoosta (Itä-Uusimaa).