Ehdokaskynä: Nuorten nikotiinituotteiden käyttö koulumaailmassa – Miten voimme puuttua ilmiöön?
Osallistuin viime kevään asiantuntijapuheenvuorolla THL:n webinaariin ”Uudet nikotiinituotteet ilmiönä kouluissa ja oppilaitoksissa – Mistä kyse?”, sekä viime syksynä webinaarin jatko-osaan ”Uudet nikotiinituotteet ilmiönä kouluissa ja oppilaitoksissa – Mitä tehtävissä käytännössä käytön ehkäisemiseksi, käyttöön puuttumiseksi ja tuen tarjoamiseksi?”.
Webinaareissa käsiteltiin nuorten kasvavaa nikotiinituotteiden käyttöä ja siihen liittyviä haasteita kouluissa ja oppilaitoksissa. Tallenteet ovat nähtävissä alla olevien linkkien kautta:
- Webinaari osa 1: THL:n tapahtumasivu
- Webinaari osa 2: THL:n tapahtumasivu
Webinaarien tavoitteena oli tarjota perustietoa ja lisätä ymmärrystä nuorten uusista nikotiinituotteista sekä tarjota ratkaisuja niiden käytön ehkäisemiseksi, käyttöön puuttumiseksi sekä tuen piiriin ohjaamiseksi.
Huolestuttavat tilastot ja terveysvaikutukset
Nikotiinituotteiden, kuten sähkötupakan ja nikotiinipussien käyttö nuorten keskuudessa on viime vuosina kasvanut merkittävästi. THL:n vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan sähkösavukkeiden käyttö on kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa.
Helsingin yliopiston dosentti Outi Salminen on korostanut, että nikotiinin vaikutukset nuorten kehittyviin aivoihin ovat vakavia. Nikotiini voi aiheuttaa unihäiriöitä, keskittymiskyvyn puutetta ja lisätä ADHD-diagnoosin riskiä. Nikotiini heikentää unen laatua ja vaikuttaa aivojen kehitykseen, mikä voi johtaa myös oppimisvaikeuksiin ja mielialan vaihteluihin.
Miten koulut ja oppilaitokset voivat puuttua nikotiinituotteiden käyttöön?
Webinaarissa käsiteltiin erilaisia keinoja, joilla koulut ja oppilaitokset voivat vastata nikotiinituotteiden käytön kasvuun:
- Ehkaisevä päihdetyö osana koulujen toimintaa: Terveystiedon opetus on tärkeässä roolissa ehkäisevän päihdetyön osalta.
- Oppilaiden osallistaminen: Kun oppilaat itse pääsevät osallistumaan nikotiinittomien kouluympäristöjen suunnitteluun, he sitoutuvat paremmin yhteisiin pelisääntöihin.
- Moniammatillinen yhteistyö: Oppilashuollon, nuorisotyön, poliisin ja muiden asiantuntijoiden yhteistyö auttaa tunnistamaan riskitilanteet ajoissa ja puuttumaan niihin.
- Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyö: Ehkaisevä päihdetyö edellyttää vahvaa yhteistyötä hyvinvointialueiden ja kuntien välillä, jotta voidaan varmistaa tehokkaat tukipalvelut ja resurssit nuorten päihteettömyyden tukemiseen.
- Tietoisuuden lisääminen vanhemmille ja opettajille: Wilma-viestit, vanhempainillat ja kampanjat auttavat koko yhteisöä ymmärtämään nikotiinituotteiden käytön riskit.
- Somekampanjat ja vaikuttajat: Nuoret seuraavat aktiivisesti sosiaalisen median sisältöjä, joten on tärkeää, että tietoa nikotiinin haitoista välittäisivät myös heidän idolinsa ja suosikkivaikuttajansa tuotteiden käytön ihannoinnin sijasta.
Tarvitaanko Suomeen myyntikielto?
Belgia, Saksa ja Ranska ovat jo päättäneet kieltää kertakäyttöiset sähkötupakat. Isossa-Britanniassa kielto astuu voimaan kesäkuussa. Salmisen mukaan Suomen tulisi seurata samoja linjauksia, vaikka myyntikiellon myötä osa kaupankäynnistä siirtyisi laittomille markkinoille, kuten Telegramiin. Nikotiinituotteiden markkinointi nuorille on aggressiivista, ja siksi yhteiskunnan täytyy vastata haasteeseen selkein rajoituksin ja valistuksella. Vanhempien, opettajien ja kasvattajien tulee olla tietoisia siitä, kuinka suuri terveysriski nikotiinituotteiden käyttö todellisuudessa on.
Miten jatkamme tästä eteenpäin?
Ehkaisevä päihdetyö koulumaailmassa on jatkuva prosessi, joka vaatii yhteistyötä ja sitoutumista. Kouluissa ja oppilaitoksissa olisi hyvä olla selkeä päihdesuunnitelma (voidaan koota oppilas- ja opiskeluhuoltosuunnitelman osaksi), joka linjaa, miten nikotiinituotteiden käyttöön puututaan ja miten oppilaita ja opiskelijoita tuetaan lopettamisessa. Tässä hyvinvointialueilla on keskeinen rooli, sillä ne vastaavat monista nuorten tukipalveluista, kuten oppilas- ja opiskeluhuollosta ja mielenterveyspalveluista.
Meillä kaikilla on vastuu nuorten hyvinvoinnista. Jokainen aikuinen kouluyhteisössä voi vaikuttaa siihen, millaista esimerkkiä nuorille annetaan. Tärkeintä on jatkaa keskustelua ja kehittää uusia ratkaisuja yhteistyössä koulujen, oppilaitosten, kuntien ja hyvinvointialueiden kesken.
Karoliina Mäkäräinen
Kirjoittaja on espoolainen aluevaaliehdokas (Länsi-Uusimaa).