Ehdokaskynä: Lähipalveluita haluavat kaikki
Sanaa lähipalvelut käytetään nykyään paljon sosiaali- ja terveydenhuollossa. Sanasta lähipalvelu eli palvelu lähellä tulee hyvä ja turvallinen olo. Mutta miten käsite virallisesti määritellään ja miten se on ehkä muuttumassa sisältöineen? STM määritteli 2013 lähipalvelun seuraavasti: usein käytettyjä palveluja, joita useimmat ihmiset tarvitsevat elämänsä varrella. Käsitteen tarkka määrittely on kuitenkin tekemättä. Lähipalveluiden tulisi toteutua potilaan ja asiakkaan arjessa ja olla kohtuullisen helposti saavutettavissa. Lähipalveluiden tulee olla myös esteettömiä kaikkien saavutettavissa. Ne sijaitsevat yleensä joko melko lähellä useimpia ihmisiä, joissakin määritelmissä jopa maksimissaan 1 km kävelymatkan päässä, tai ne tuodaan potilaan tai asiakkaan arkeen sähköisillä välineillä tai liikkuvina palveluina ja tämä on etenkin syrjäseuduilla jatkossa vankempaa tulevaisuutta. Lähipalvelut voidaan siis järjestää useallakin eri tavalla.
Lähellä olevien asiakaslähtöisten palvelujen käyttökynnys on yleensä matala. Sosiaali- ja terveydenhuollossa taiteillaankin sen asian välillä, missä menee etäisyysraja jolloin asiakas enää hakeutuu palveluun silloin kuin pitäisi eli mikä on fyysinen etäisyyden turvallisuusraja kunkin palvelun järjestämiseen. Tämä asia olisi palveluverkkoa luotaessa hyvä tiedostaa. Palo- ja pelastusalalla nämä ovat tarkasti määritelty.
Lähipalvelut ovat tärkeitä etenkin lasten ja nuorten ja ikäihmisten palveluissa sekä syrjäytymisuhan alla olevien asukkaiden kohdalla. Ne mahdollistavat yleensä ikääntyneiden parempaa kotona selviytymistä ja itsenäistä elämää. Ikääntyneille pitäisikin mahdollistaa matalan kynnyksen neuvova lähipalvelupiste tai muuten helposti saavutettava palvelu. Nykyisessä menossa muutoksineen voi ikääntyvillä olla vaikea pysyä perässä. Muidenkin mainittujen ryhmien kohdalla lähellä esim. kouluissa toteutuva fyysinen palvelu on välttämättömyys.
Koska lähipalveluista puhutaan paljon ja myös mm. vaalikonekysymykset sisältävät kysymyksiä niistä, olisi paremmin hahmotettava mitä me termillä tarkoitetaan. Joka tapauksessa tulevaisuudessa lähipalvelu koostuu varmasti enemmän sähköisistä palveluista ja myös liikkuvista ja kotiinkin tuotavista palveluista kuin aina ja ensisijaisesti fyysisestä palvelusta lähellä. Lähipalveluita paitsi haluavat myös tarvitsevat kuitenkin kaikki.
Arja Uusitalo
Kirjoittaja on vihtiläinen aluevaaliehdokas (Länsi-Uusimaa).