Ehdokaskynä: Autamme sinua auttamaan itseäsi
Uutisia seuratessa monelle nousee väistämättä mieleen kysymys: Onko meillä tulevaisuudessa varaa huolehtia jokaisesta?
Suomen tulevaisuus ei tällä hetkellä näyttäydy kovin valoisana. En yhtään ihmettele, että nuoria ahdistaa – kun ilmastokriisi, taloushaasteet, sakkaava syntyvyys ja geopoliittinen epävarmuus täyttävät uutisotsikot, se tuntuu erityisen raskaalta silloin, kun oma tulevaisuus on vasta rakentumassa. Ahdistaisi minuakin – jos en näkisi tilanteessa myös toivoa.
Vaikka arkinen uutisvirta täyttyy pääosin huonoista uutisista, poliitikkojen täytyy kääntää ajatukset uuteen ja visioida, millainen on tulevaisuuden Suomi, joka paitsi huolehtii vanhoistaan ja sairaistaan, myös kannustaa terveitä pysymään aktiivisina mahdollisimman pitkään. Näin mahdollinen paine tehdä kipeää priorisointia minimoituu.
Esitän tässä ehkä jonkun mielestä radikaalin väitteen: tulevaisuuden Suomessa on vähemmän valtiota ja enemmän ihmisten omaehtoista toimintaa. Tulevaisuuden Suomessa jokaisen kykenevän on otettava enemmän vastuuta itsestään – myös hyvinvoinnistaan. On muutettava ajatteluamme siltä osin, että ei ole yhteiskunnan tehtävä vastata kaikesta, vaan ihmiset voivat itse tehdä aktiivisia valintoja ja muovata omaa tulevaisuuttaan. Yhteiskunnan on annettava ihmisille vapaammat kädet, mutta toisaalta tarjottava selkeitä välineitä ja tukea, joiden turvin jokainen voi vaikuttaa oman ja läheistensä hyvinvoinnin edistämiseen.
Terveyttä edistävät muutokset eivät tapahdu itsestään – jokainen lienee joskus yrittänyt elämäntapamuutoksia – vaan tarvitaan oikeanlaisia kannustimia. Mitäpä jos vaikkapa kuntosaliharjoittelusta saisi verovähennyksen? Tai jos korkea vuosittainen askelmäärä kerryttäisi korotusta tulevaan eläkkeeseen? Miltä kuulostaisi terveysasemalta resepti juoksukouluun?
Kun yksilön aktiivinen rooli kasvaa, on entistä olennaisempaa siirtää palveluiden painopistettä enemmän ennaltaehkäisevään suuntaan. Elintapasairauksien ennaltaehkäisy ja terveiden elinvuosien määrän kasvattaminen säästävät miljardikaupalla verorahaa, jos vältetään esimerkiksi diabeteksen puhkeaminen tai ikäihminen pysyy hyväkuntoisena aina elämänsä loppuun saakka.
Valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien on yhdessä järjestöjen ja yritysten kanssa luotava edellytykset sille, että ihmiset voivat huolehtia terveydestään ennakoivasti. Kaikilla ei ole voimavaroja ryhtyä terveystalkoisiin, mutta juuri silloin ihmiselle on tarjottava tukea. Se voi tarkoittaa vaikkapa rahallisia kannustimia, panostusta työhyvinvointiin ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja. Terve Suomi on myös vauraampi Suomi. Avaimet siihen ovat meidän kaikkien käsissä.
Oskari Iivarinen
Kirjoittaja on vantaalainen aluevaaliehdokas (Vantaa-Keravan hyvinvointialue).