Ehdokaskynä: HUS-yhtymä petti Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoidon rahoituksen
Uudellamaalla ensihoidon järjestämisvastuu kuuluu HUS-yhtymälle, joka on solminut yhteistoimintasopimuksen Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa. Pelastuslaitos saa ensihoitopalvelun toteuttamiseen tarvittavan rahoituksen pääosin HUS-yhtymältä. Järjestämisvastuun mukaisesti HUS-yhtymä määrittää alueella tarvittavien ambulanssien määrän ja pelastuslaitos vastaa sopimuksen mukaisesti ensihoitopalvelun tuottamisesta vaaditulla tasolla.
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos joutui käynnistämään ensihoidon yhteistoimintaneuvottelut rahoitusvajeen vuoksi. Vuoden 2025 talousarviossa ensihoidon osalta on kahden miljoonan euron vaje, joka johtuu pääosin siitä, että HUS:n päätöksen mukaisesti perustettiin kaksi uutta ensihoitoyksikköä, joiden kustannuksia HUS ei maksanut täysimääräisesti vuosina 2023 ja 2024. Asiasta neuvoteltiin, mutta ratkaisuun ei päästy. On huolestuttavaa, ettei HUS-yhtymän toimitusjohtajan ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtajan yhdessä 28.11.2022 allekirjoittamaa HUS-yhtymän ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen yhteistoimintasopimusta ensihoitopalvelun ja ensivastetoiminnan järjestämisestä noudateta.
HUS-yhtymän päätöksen johdosta Vantaan Ruskeasannan ja Tuusulan Jokelan ensihoitoyksiköt poistetaan valmiudesta 1.3.2025 alkaen. Lisäksi Vantaan Peijaksen ensihoitoyksikkö muutetaan ympärivuorokautisesta valmiudesta 12 tunnin valmiuteen. Nämä sopeutustoimet vaikuttavat kansalaisten saamiin ensihoitopalveluihin sekä avunsaannin nopeuteen myös kiireellisissä tehtävissä. Vantaan Peijaksen ensihoitoyksikön valmiuden muutos saattaa pahimmillaan vaarantaa ihmisten hengen ja terveyden, ja Ruskeasannan sekä Ilolan alueilla avunsaanti hidastuu merkittävästi. Pelastusyksiköt ajavat myös kiireellisiä ensihoitotehtäviä, mutta mitä tapahtuu, kun pelastajat ovat toisella tehtävällä? Lisäksi on huomioitava, että kiireellinen ensihoitotehtävä vaatii aina ambulanssin, jos potilaan kuljetukselle on tarvetta.
Ensihoitopalveluiden heikennysten lisäksi ensihoitohenkilöstön kuormitusaste nousee, mikä voi lisätä stressiä ja työuupumusta. Tilanteesta on toistaiseksi selvitty ilman vakituisen henkilökunnan irtisanomisia, mutta määräaikaisia sopimuksia ei ole jatkettu. Säästötoimenpiteinä on jouduttu lykkäämään uusien ensihoitoyksiköiden hankintaa sekä pienentämään tilakustannuksia ja muita yleiskustannuksia. Myös päättyviä ensihoitajien tehtäviä joudutaan jättämään täyttämättä.
On tärkeää, että kirjallisia sopimuksia noudatetaan ja että ensihoitopalveluiden rahoitus turvataan, jotta kansalaisten turvallisuus ja palveluiden laatu voidaan varmistaa. Yksityisellä puolella sopimusrikkomus olisi varmasti ratkaistu toisella tavalla kuin yksipuolisella päätöksellä siitä, ettei rahoitusta makseta. Vantaan–Keravan ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueiden yhteinen pelastuslautakunta jätti HUS-yhtymän hallitukselle vetoomuksen 28.1.2025 tilanteen ratkaisemisesta muilla keinoin kuin yhteistoimintamenettelyllä, mutta tähän ei ole tullut vastausta.
Mika Kasonen
Kirjoittaja on vantaalainen aluevaaliehdokas (Vantaa-Keravan hyvinvointialue).