Ehdokaskynä: Terveydenhuollon digitalisaatio tuo säästöjä – tekoälyn mahdollisuudet tulee hyödyntää
Digitalisaatio on tuonut terveydenhuoltoon, kuten muuhunkin työelämään, merkittäviä kehitysaskelia viime vuosien aikana, ja Suomessa ollaan monella tavalla tämän suhteen edelläkävijöitä.
Digitalisaatio tarjoaa mahdollisuuden tehokkaampaan ja ennakoivampaan terveydenhuoltoon, mikä vähentää tarpeettomia käyntejä, lyhentää sairaalassaoloaikoja ja tehostaa resurssien käyttöä.
Digitalisaation ytimessä on tällä hetkellä erityisesti tekoäly. Tekoäly tulee mullistamaan tapamme tehdä työtä, myös terveydenhuollossa – halusimme tai emme.
Tekoäly analysoi nopeasti valtavia määriä dataa, havaitsee ennusmerkkejä sairauksista ja ehdottaa hoitotoimenpiteitä. Esimerkiksi koneoppimismallit voivat tunnistaa syöpäkasvaimia tarkemmin kuin ihmisasiantuntijat, mikä nopeuttaa diagnoosia ja hoidon aloittamista. Tekoäly helpottaa myös potilastietojen kirjaamisessa ja antaa ammattilaisille aikaa keskittyä tärkeimpään, eli potilaaseen.
Vaikka digitalisaation hyödyt ovat ilmeisiä, herää kysymys, kuinka julkinen sektori ja hyvinvointialueet pystyvät pysymään teknologian kehityksessä mukana?
Julkisen sektorin rooli on keskeinen digitaalisen terveydenhuollon edistämisessä, mutta se vaatii strategista suunnittelua ja pitkäjänteistä sitoutumista. Ilman riittäviä investointeja ja poliittista tahtoa riskinä on, että kehitys jää puolitiehen ja digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet jäävät hyödyntämättä.
Terveydenhuollon digitalisaatio ei ole pelkästään teknologian kehittämistä, vaan myös terveydenhuollon toimintatapojen uudistamista. Tämä vaatii investointeja, koulutusta ja asennemuutosta niin ammattilaisten kuin potilaidenkin keskuudessa. Hyvin toteutettuna digitalisaatio voi kuitenkin tuoda merkittäviä säästöjä ja parantaa terveydenhuollon laatua.
Onko Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella tahtoa ja kyvykkyyttä investoida digitalisaatioon?
Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia, ja digitalisaation myötä terveydenhuolto voi muuttua entistäkin henkilökohtaisemmaksi ja ennakoivammaksi. Tekoäly, älylaitteet ja nanoteknologia tulevat muuttamaan tapaamme seurata ja hoitaa terveyttä. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueellakin tulee tehostaa digitalisaation ja tekoälyn käyttöönottoa ja aiempaa parempaa hyödyntämistä.
Piia Malmberg
Kirjoittaja on porvoolainen aluevaaliehdokas (Itä-Uudenmaan hyvinvointialue).