Ehdokaskynä: Unohdetut sote-palveluiden mahdollistajat
Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä siirtyi 21 uudelle hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa. Sote-uudistus koskee valtavaa määrää palveluita. Uudistamista on pitänyt tehdä vauhdilla tiukkoja taloudellisia raameja noudattaen.
Haluan nostaa esille ryhmän, joka on mielestäni jätetty uudistuksessa aivan liian pienelle huomiolle: hoitotyöntekijät. Hoitotyöntekijät ovat avainasemassa palveluiden tuottamisessa ja työllään mahdollistavat koko soten olemassaolon. Hoitotyöntekijät ovat olleet valtavan paineen alla koko uudistuksen ajan ja silti mahdollistaneet hyvää ja laadukasta hoitoa asiakkailleen.
Työterveyslaitos on julkaissut seurantatutkimuksen hoitotyöntekijöiden hyvinvoinnista vuosina 2023 ja 2024 (Mitä kuuluu sosiaali- ja terveydenhuollon työhyvinvoinnille? 2025, TTL). Tutkimuksessa oli mukana yli 65000 hoitotyöntekijää eri ammattiryhmistä.
Todella surullista on se, että raportin mukaan vain 18 prosenttia vastaajista sai työstään tunnustusta ja positiivista palautetta. Erityisesti kokemus työstä saadusta tunnustuksesta ja arvostuksesta on vähäistä.
Myös se oli erittäin surullista, että lähes joka toinen oli kokenut epäasiallista kohtelua asiakkailta. Epäasiallinen kohtelu asiakkailta on aivan liian yleistä. Nykypäivän trendinä tuntuu olevan valittaa ja vaatia. Hyvät käytöstavat ovat unohduksissa. Positiivista palautetta ei juurikaan osata tai haluta antaa. Myöskin sana ”kiitos” on monilta hukassa.
Olen aluevaltuustossa ja erityisesti palvelut- ja henkilöstölautakunnassa tuonut esille huoleni henkilöstön hyvinvoinnista sekä alueemme pito- ja vetovoimasta. Olen saanut kuulla ja lukea TAHTI-rapostista, että henkilöstön pitovoima on LUVNin alueella parantunut, samoin kuin työolobarometrin tulokset. Olen tästä suunnasta enemmän kuin tyytyväinen. Johtajuuteen alueellamme voidaan vaikuttaa hyvillä rekrytoineilla ja koulutuksella. Asiakkaiden käytökseen luultavasti vain kotikasvatuksella ja sivistyksellä.
Haastan kaikki sote-palveluita käyttävät kiittämään saamastaan hoidosta sekä antamaan suoraan tai välillisesti myönteistä tai positiivista palautetta hoitotyöntekijöille. Kiitos ja myönteinen palaute hyvin tehdystä työstä kuuluu kaikille. Hyvinvointi on pääasia, myös hoitotyöntekijöiden!
Heidi Castrén
Kirjoittaja on kirkkonummelainen aluevaaliehdokas (Länsi-Uusimaa).