Ehdokaskynä: Synnyttäneiden hoito on investointi koko perheen hyvinvointiin
Synnytys on yksi elämän mullistavimmista hetkistä – sekä fyysisesti että henkisesti. Jokainen synnyttänyt ansaitsee laadukasta ja yksilöllistä hoitoa ennen synnytystä, sen aikana ja sen jälkeen. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella meidän on varmistettava, että synnyttäneet saavat tarvitsemansa tuen ja synnytyksen jälkeisen hoidon, eivätkä jää yksin.
Jälkitarkastus ei saa olla pelkkä muodollisuus
Synnytyksen jälkeinen aika on herkkä vaihe, jossa tarvitaan kokonaisvaltaista tukea ja hoitoa. Jälkitarkastuksen tulisi olla muutakin kuin nopea käynti lääkärillä – sen tulee sisältää perusteellinen fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin arviointi sekä mahdollisuus keskustella synnytyskokemuksesta. Tällä hetkellä äidin synnytyksen jälkeinen hoito on liian pirstaleista, eikä apua ole aina helppo saada, vaikka tarvetta olisi. Neuvolassa keskitytään vahvasti vauvan vointiin, ja etenkin ensisynnyttäjän voi olla vaikea tunnistaa, missä asioissa voi ja kannattaa hakea apua myös itselle.
Mielenterveys osaksi synnytyksen jälkeistä hoitoa
Synnytyksen jälkeinen masennus ja ahdistus koskettavat monia, mutta avun saaminen on edelleen liian vaikeaa. Neuvoloilla ja terveydenhuollon ammattilaisilla on oltava riittävästi resursseja ja osaamista tunnistaa synnyttäneiden jaksamisen haasteet sekä mahdolliset mielialaoireet ajoissa, ja ohjata perheet oikean avun piiriin.
Monipuolisia palveluita ja kokonaisvaltaista tukea
Hyvinvointialueen tulee panostaa perheystävälliseen hoitoon. Tukiverkoston rooli synnytyksen jälkeisessä jaksamisessa on merkittävä, ja siksi esimerkiksi puolisoiden ja muiden läheisten osallistumista hoitoon tulee tukea ja myös heidän voimavarojaan kartoittaa. Muut perheiden jaksamista tukevat palvelut, kuten lapsiperheiden kotipalvelu, tulee olla saatavilla kaikille tarvitseville. Lisäksi fysioterapiaa tulisi olla tarjolla yksilöllisesti, jotta erkauman ja lantionpohjan palautuminen onnistuu eikä esimerkiksi vääränlainen fyysinen harjoittelu aiheuta pidempiaikaisia ongelmia.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on mahdollisuus kehittää synnyttäneiden hoitoa perheystävällisemmäksi, saavutettavammaksi ja yksilöllisemmäksi. Panostamalla tähän varmistamme, että jokainen synnyttänyt saa tarvitsemansa avun ja tuen – näin turvataan sekä äidin että vauvan hyvinvointi ja ennaltaehkäistään pitkäaikaisia haasteita synnytyksestä toipumisessa.
Julia Lindholm
Kirjoittaja on espoolainen aluevaaliehdokas (Länsi-Uusimaa).