Vaihtoehto ilotulituksille on olemassa

Ehdokkaiden blogit


Tasan kaksi vuotta sitten etsimme joulun alla karannutta koiraamme yötä päivää Hyvinkäällä. Moni ehkä muistaa tämän etsinnän, sillä teimme paljon töitä saadaksemme lähiseudun asukkaiden huomion niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin mediassa.

 

Saimme tasaisesti näköhavaintoja koirastamme Sissistä, joiden perusteella teimme etsintöjä etsijäkoirayhdistys apunamme. Joulunaikaan näköhavaintojen määrä väheni selvästi. Välipäivinä saimme tietää, että koira oli liikkunut Hyvinkään keskustasta kymmenisen kilometriä Ridasjärven suuntaan. Näköhavaintoja tuli ison tien varrelta. Pelkäsimme saavamme näköhavaintosoittojen jälkeen viimeisenä puhelun auton alle jääneestä koirastamme.

 

Uudenvuodenaattona juhlamieli ei noussut. Huolestuneina pohdimme mihin suuntaan Sissi seuraavaksi etenee, kun uudenvuodenilotulitukset alkavat.

 

Meidän karannut koiramme oli siis yksin ulkona uudenvuodenaattona. Uutena Vuotena valitettavan moni koira karkaa pelästyessään pauketta. Suurin osa kotieläimistä niin isoista kuin pienistä pelkää sisätiloissa.

 

Mielestäni olisi hienoa, jos ilotulitteet voitaisiin vaihtaa nykyaikaiseen vaihtoehtoon: valoshowhun. Jos kuitenkin ilotulituksia järjestetään, olisi järkevää järjestää ne kaupunkikeskustan tuntumassa, jossa melua on muutenkin enemmän eri tapahtumien aikaan. Erityisen hienoa olisi, jos Suomessa voisimme ottaa mallia Ruotsista, jossa ilotulitteita saa ensi vuodesta alkaen ampua vain kunnan luvalla. Mielestäni ilotulitteiden käytön voisi rajata vielä vain ammattikäyttöön, jolloin myös useammilta loukkaantumisilta vältyttäisiin.

 

Näillä muutoksilla vähentäisimme turhaa ympäristön kuormittamista, kotieläinkarkureiden määrää, eläinten stressiä uudenvuodenaattona ja välttyisimme itsekin suuremmalta melusaasteelta.

 

Toivottavasti olet jo allekirjoittanut adressin ilotulitteiden käytön rajaamiseksi.
 
Lakialoite F2 ja F3 luokkiin kuuluvien pyroteknisten tuotteiden käytön rajoittamiseksi

&nbsp:

 

Kirjoitus on julkaistu Aamupostissa 31.12.2018.