Ympäristö- ja ilmasto-ohjelma

Ehdokkaiden blogit

“Ympäristö ei ole lahja edeltäviltä sukupolvilta, vaan laina tulevilta.

Pikku Prinssi

Tämä Pikku Prinssin mietelmä kokoaa hienosti monta faktaa. Ympäristömme ei ole itsestään selvyys ja joka päivä maapallolla eläessämme meidän tulisi miettiä, mitä jätämme jälkeemme. Kokoomus julkisti 8.1. Ympäristö- ja Ilmasto-ohjelmansa, joka korostaa heti alkuun puolueen arvoajattelua; Emme voi elää lastemme kustannuksella, mitä tulee ympäristön- ja taloudenkäyttöön. Ympäristöasiat ovat myös puhuttaneet lokakuisen IPCC-raportin julkaisun, sekä nyt viikonloppuisen YK:n ilmastokokouksen jälkeen.

Jokainen kansalainen voi kuitenkin sen ihan itse todeta. Ilmastonmuutos on todellinen. Sääolosuhteet ovat jo muuttuneet ja sen vaikutus esimerkiksi Itämereen ja sen eliöstöön on jo nähtävissä. Merivesi lämpenee, suolapitoisuus laskee ja suolaisen veden elinympäristökseen tarvitsevat eläimet vetäytyvät perämereltä etelämmäksi. Nyt taistellaan ilmastonlämpenemisen pysäyttämiseksi, saataisiinko lämpeneminen pysähtymään kriittiseen 1,5 asteeseen tai ihan viimeiseen 2 asteeseen.

Viimeistään tässä hetkessä, meidän on tehtävä yhdessä muutos. Luontomme monimuotoisuus ja vesistömme vaativat suojelua. Kivihiilen ja fossiilisten polttoaineiden käyttö pitää rajata ja vähitellen lopettaa. Energiamuodoiksi tarvitsemme puhtaita ja uusiutuvia vaihtoehtoja.

Ilmastonmuutos ei koske vaan meitä, tiedämme sen olevan globaaliongelma. Pienenä maana emme ehkä tee suurta muutosta pelkästään vaikuttamalla vain omaan ympäristökäytökseemme, mutta voimme yhtenä teknologian ja koulutuksen kärkimaana yhdessä EU:n kanssa vaikuttaa globaalisti. Meidän on otettava merkittävä rooli ilmastonmuutosta torjuvan teknologian kehittelijämaana.

Suomi on ehkä pieni maa, mutta meillä on suuri mahdollisuus vaikuttaa.

Minkä muutoksen sinä olet valmis tekemään?

#Ilmastotalkoot