Työllistäminen, uhka vai mahdollisuus?

Ehdokkaiden blogit

Optimistina haluan uskoa, että työllistäminen on mahdollisuus. Valitettavasti omat kokemukset yrittävät minua kuitenkin hieman lannistaa ja muistuttaa, että työllistäminen on myös uhka.

Yrittäjäkokemukseni on kuntokeskusalalta, naisten kuntokeskus LadyAtlaksesta, jonka myin hiljattain sporttiselle hyvinkääläisäidille. Työllistimme keskimäärin kolme täyspäiväistä työntekijää meidän yrittäjien lisäksi. Mukana oli vastaanottotyöntekijöitä, myynnin osaajia ja tietysti liikunta-ammattilaisia.

Vaikeinta oli rekrytointi. Uusi hyvä työntekijä oli aina suuri mahdollisuus ja “huono rekrytointi” puolestaan aiheutti suoraan sanottuna tuskaa. Työntekijästä ei niin vain pääse eroon, eikä toista löydy yhtäkkiä kuitenkaan tilalle. Pariinkin kertaan yritettiin kaikki vippaskonstit, että homma saataisiin toimimaan, mutta ei onnistuttu. Tilanteen hankaluuden ymmärsi kyllä sekä yrittäjä että työntekijä. Valitettavasti tällainen vie kuitenkin aikaa ja nuorelle yritykselle etenkin aika on rahaa ja se määrittää hyvinkin tarkkaan, kuinka pitkä tulevaisuus yrityksellä on.

Tämän saman asian kanssa painii moni muukin. Aina kun puhe yrittäjäkollegoiden kesken kääntyy työhön, vastaan tulee sama asia. Työtä olisi enemmän kuin nykyisillä resursseilla pystytään tekemään. Rekrytointi ei kuitenkaan tule kyseeseen, sillä jos rekrytointi menee vikaan tai talouteen tulee pienikin ryppy, se ajaa yrityksen alas. Siis olisi mahdollisuus kasvattaa toimintaa ja työllistää ulkopuolisia, mutta siihen ei ole varaa tiukan sääntelyn takia.

On surullista, miten tällaisella yrityslainsäädännöllä, näillä työehdoilla, jarrutamme kasvua, estämme uusien työpaikkojen syntyä ja väsytämme etenkin pienyrittäjät. En pysty käsittämään, mitä järkeä tässä on. Varsinkin, kun työpaikkoja, kasvua ja yrittäjiä tarvittaisiin lisää. Tällainen lainsäädäntö ei myöskään kannusta ryhtymään yrittäjäksi.

Työllistämisen pitäisi olla mahdollisuus. Mahdollisuus luoda lisää työpaikkoja, niin parantaa yrittäjän hyvinvointia ja jaksamista, kuin lisätä markkinoiden kasvua. Sen pitäisi olla mahdollisuus niin työntekijälle kuin työnantajalle.

Mitä siitäkin tulisi jos ei olisi yhtään yritystä?

Suomen Yrittäjä

Uskon, että pienyrittäjyys ja itsensä työllistäminen tulevat yleistymään tulevaisuudessa vielä lisää työelämässä. Mielestäni yrittäjyyteen pitäisi ehdottomasti kannustaa, koska yrittäjyys puolestaan kannustaa ahkeruuteen ja palkitsee myös hyvästä työstä. Nämä ovat asioita, joiden takia paikallista sopimista pitäisi edistää edelleen. Haluan helpottaa työnantamista ja itsensä työllistämistä, koska yrittäjissä on muutosvoima ja tulevaisuus.

Arvostan yrittäjyyttä ihan hamaan tappiin, arvostan yrittäjiä. Tässä muutama samaan muutosvoimaan ja työhön uskova, arvostettava yrittäjäystäväni Hyvinkään yrittäjien hallituksen kokouksessa. 🙂