Aluevaltuutettu Hoffren: Porvoon sairaala tarvitsee päivystyksen

Aluevaltuutettujen kirjoitukset Itä-Uusimaa Kirjoitukset Uutiset

Porvoon sairaala tarvitsee päivystyksen

Suomen terveydenhuolto on kriisissä: hoitopaikkoja on jouduttu sulkemaan, ja sairaaloiden  päivystykset ovat ruuhkautuneet. Hoitovelkaa on todella paljon, eikä koskaan aikaisemmin hoitajista ole ollut näin suurta pulaa. Nyt HUS on aikeissa  säästösyihin vedoten lopettaa Porvoon sairaalan  päivystyksen. Ensi vuoden alussa hyvinvointialueet aloittavat toimintansa, ja niiden toimivuuden yksi edellytys on  päivystävä sairaala. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tarvitsee oman päivystävän sairaalan, jonka sijaintipaikan tulee olla Porvoo.

Porvoon sairaalan profiili on vuosien aikana muuttunut. Joitakin toimintoja on jouduttu lopettamaan, mutta uusia on myös tullut tilalle. Näitä toimintoja sairaalan henkilökunta on kiitettävästi kehittänyt ja niihin sitoutunut. HUS:n tiedotteessa todetaan, että potilaiden turvallisuus ei saa vaarantua. Tosiasia on, että  potilasturvallisuus tulee kärsimään, jos päivystys lakkautetaan. Välimatkat pitenevät ja hoitoon pääsy viivästyy. Esitettyjä säästöjä sulkemisesta ei synny potilaita kuljetettaessa parhaassa tapauksessa ympäri Uuttamaata ja ambulanssiliikenteen lisääntyessä entisestään. Ensihoidon resurssit eivät varmasti tule riittämään,  onko silloin ruveta priorisoimaan entistä enemmän, ketä hoidetaan?

Itä-Uusimaa on laaja alue eikä esimerkiksi Peijaksen sairaala pysty suoriutumaan lisääntyvästä potilastulvasta. Sairaanhoidon saatavuus heikkenee, ja lisäksi säästötoimet voivat vaikeuttaa entisestään henkilöstön saatavuutta. Sairaalamme nykytilanne muistuttaa vuosien takaista synnytysosaston alasajoa. Silloinkin yritettiin vaikuttaa päättäjiin, mutta turhaan.

Mutta nyt on toisin! Porvoon sairaala palvelee kaksikielisenä koko itäistä Uuttamaata ja on ensiarvoisen tärkeää, että päivystävä sairaalamme säilyy Porvoossa.

Irmeli Hoffren

sairaanhoitaja

Porvoon sairaalan lautakunnan puheenjohtaja

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuutettu  KOK