Yrityksillä on ratkaisuja aktiivimallin tavoitteisiin

Kansanedustajien blogit

Viime aikoina on puhuttu paljon aktiivimallista: onko se hyvä vai ei. Minä en halua puhua siitä, haluan puhua yrittäjyydestä. Näin siksi, että yrittäjyyden kautta voimme myös päästä kohti aktiivimallinkin ajurina olevaa tavoitetta eli työllisyysasteen nostamista.

Kun puhun yrittäjyydestä, puhun siitä käsittämättömän suuresta määrästä työtä ja riskejä, joita yrittäjät kohtaavat etenkin perustaessaan ensimmäistä yritystään. Muistan hyvin, kun perustin ensimmäisen oman yritykseni. Yritykseni liikeidea oli pestä mattoja ja huonekaluja! Päivisin kävin myymässä, ja ja yöllä kun oli hiljaista, pystyi suorittamaan itse pesuhommat. Siinä ei paljon työaikoja katseltu eikä merkitty ylös. Oli investoitu pesuvehkeisiin, joten piti puskea, että yritys pysyi hengissä. Muista hyvin nuo ajat. Monta vuotta elettiin veitsenterällä sen suhteen, saatiinko millaista leipää pöytään.

Suomessa on yli 100 000 yksinyrittäjää. He työllistävät itsensä ja joutuvat tekemään hullun lailla töitä elääkseen. Jos he sairastuvat, he joutuvat monessa tapauksessa tekemään töitä kipeänäkin, koska heillä ei ole ollenkaan samanlaista sosiaaliturvaa kuin palkansaajilla. Se on iso puute. Monet yrittäjät satsaavat koko elämänsä yrittämiseen. Jotkut onnistuvat, toiset eivät. Olen itse kokenut monta unetonta yötä, kun jollain lukuisista yrityksistäni on mennyt huonosti ja ollaan oltu konkurssin partaalla, kun kaikki on kiinni yrityksessä ja kaikki on vaarassa mennä, vaikka töitä on paiskittu yötä päivää. Ne paineet ovat joskus niin kovat, että sairaus on ollut tosi lähellä eikä aina niin lähelläkään, vaan sellainen on iskenytkin. Olenhan saanut sydänkohtauksen.

Yrittäjien elämää pitäisi verotuksellisesti helpottaa sekä tehdä helpommaksi irtisanoa ihmisiä, jotta voi taas palkata uusia, kun työtä on. Irtisanomisen helpottaminen kuulostaa ikävältä, mutta oikeasti se edistäisi huomattavasti työllistämistä. Työnantaja ei monasti voi valita aikaa tai paikkaa, missä hän työtä saa myydyksi. Sitä on tehtävä silloin kun sitä on ja missä sitä on.

En ymmärrä hallitusta. Ei aktiivimallistakaan tarvitsisi riidellä niin paljon, jos yritysten elinkelpoisuutta parannettaisiin. Työllisyysaste nousisi, kun joustavuutta olisi rakenteissa lisää. Tätä toisivat esimerkiksi alv-rajan nosto ja monta muuta asiaa. Jos paikallinen sopiminen menisi vauhdilla eteenpäin,  niin että voisimme joustavammin sopia palkoista ja työajoista, se lisäisi tuottavuutta ja voisimme palkata uusia työntekijöitä. Yrittäjät ovat ainoat, jotka voivat pelastaa hallituksen työllisyystavoitteen.  Mutta se vaatii toimia.