Syöpäseulontojen saavutettavuus tärkeää

Keski-Uusimaa Uutiset

Suomessa toteutetaan tällä hetkellä kolmea valtakunnallista syöpäseulontaohjelmaa. Rintasyöpää seulotaan kahden vuoden välein 50-69-vuotiailta naisilta mammografiatutkimuksella. Kohdunkaulansyöpää seulotaan alueellamme 25-65-vuotiailta naisilta 5 vuoden välein. Kohdunkaulansyövän seulontanäyte ( HPV-näyte ja PAPA ) otetaan laboratoriossa. Suolistosyövän seulonta on käynnistynyt tänä vuonna ja seulonta toteutetaan kotona otettavalla ulostenäytteellä, joka lähetetään postitse tutkittavaksi. Seulontoihin osallistuminen on osallistujalle maksutonta.

Syöpäseulonnan tavoitteena on vähentää syöpäkuolleisuutta. Kohdunkaulan- sekä suolistosyövän osalta seulonnan tavoitteena on myös vähentää taudin ilmaantuvuutta. Seulontaohjelma on vaikuttava vain, jos kutsun saaneet osallistuvat seulontaan ja mahdollisiin jatkotutkimuksiin. Näin ollen on tärkeää, että osallistumisaktiivisuus on hyvä.

Syöpien löytyminen varhaisessa vaiheessa säästää yhteiskunnan resursseja. Kun syöpää päästään hoitamaan ajoissa, niin leikkaushoito voi olla säästävämpi ja voidaan välttyä raskaalta sytostaatti- ja sädehoidolta. Kevyemmät hoidot vähentävät myös sairastuneen kärsimystä ja työkyvyttömyyttä. Kohdunkaulansyövän seulonnassa löydetään esiastemuutoksia, jotka ovat hoidettavissa pienellä paikallispuudutuksessa tehtävällä polikliinisellä toimenpiteellä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä tai sen esiaste todetaan, sitä pienemmät ovat hoitokustannukset.

Rintasyövän ja kohdunkaulan syövän seulontapaikkaan tulee mennä itse. Seulontaan osallistumisen vaivattomuus on ensisijaista. Jos joutuu matkustamaan pidemmälle tutkimukseen, voi se olla kynnys osallistua seulontaan kulkuongelmien tai työstä poissaolon vuoksi. Ajan vaihtaminen tulee olla helppoa ja joustavaa.

Tällä hetkellä mammografia seulonta on toteutettu Keusotessa kiertävällä mammografiavaunulla, joka kiertää kaikissa kuntayhtymän kunnissa. Itse pääsin osallistumaan ensimmäiseen rintasyöpäseulontaan toukokuussa. Olen erittäin tyytyväinen, kun tutkimusaika oli lauantaina ja seulontaan osallistuminen vei alle puoli tuntia matkoineen. Seulontaan osallistuminen oli todella vaivatonta.

Vuoden 2023 alusta seulontojen järjestäminen siirtyy hyvinvointialueille kunnilta tai kuntayhtymiltä. On tärkeää huomioida jatkossakin seulonnan järjestämisessä seulontaan osallistumisen helppous, jolloin voidaan saavuttaa mahdollisimman korkea osallistumisaktiivisuus ja hyvä kustannusvaikuttavuus.

Mia Rundgren
erikoislääkäri
aluevaltuutettu ( kok. )
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue