Petteri Orpo eurooppalaisten valtiovarainministereiden ryhmän puheenjohtajaksi

Uutiset

Tiedote 28.4.2018

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on valittu Euroopan kansanpuolueen (EPP) valtiovarainministereiden ryhmän puheenjohtajaksi. Orpo johtaa jatkossa puhetta EPP:läisten valtiovarainministereiden tapaamisissa euroryhmän ja Ecofin-neuvoston kokouksien yhteydessä. Ryhmään kuuluu kymmenen valtiovarainministeriä. Seuraava kokous on Brysselissä toukokuun lopulla.

– Kiitän lämpimästi EPP:tä ja puheenjohtaja Joseph Daulia luottamuksesta. EPP-valtiovarainministereiden kokoukset ovat tärkeä foorumi keskustella euroryhmässä ja Ecofin-neuvostossa päätettävistä asioista kuten talous- ja rahaliiton sekä pankkiunionin kehittämisestä. Aion puheenjohtajana nostaa esiin muitakin ajankohtaisia aiheita, kuten komission rahoituskehysesityksen, Petteri Orpo sanoi Bulgariassa.

Euroopan kansanpuolueen puheenjohtaja Joseph Daul kutsui Orpon tehtävään ja siitä ilmoitettiin tänään EPP-valtiovarainministereiden tapaamisen yhteydessä Sofiassa, Bulgariassa. Puheenjohtajan paikka vapautui, kun espanjalainen Luis de Guindos siirtyi Espanjan talous-, teollisuus- ja kilpailukykyministerin tehtävästä Euroopan keskuspankin varapääjohtajaksi.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit. Virallisten kokousten lisäksi ministerit kokoontuvat epävirallisesti kaksi kertaa vuodessa.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia, mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Lisätiedot:
Erityisavustaja Elisa Tarkiainen, p. 0400-774 789

Kuva: Petteri Orpo ja Joseph Daul /EPP (Bryssel, joulukuu 2016)