Petteri Orpo Turussa: Hallitus ottaa aikalisän Suomen uudistamisesta

Uutiset

Julkaisuvapaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii hallitukselta toimia talouden heikentyneeseen tilanteeseen ja työllisyyskasvun pysähtymiseen vastaamiseksi.

Orpon mukaan hallitus on ottamassa neljän vuoden aikalisää, vaikka asioihin pitäisi reagoida heti. Orpo puhui tiistaina kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksessa Turussa.

“Valtiovarainministeri Lintilän budjettiesitys on esimakua siitä, mitä Suomelle on luvassa. Velkaantuminen kasvaa, julkiset menot paisuvat, mutta strategisia muutoksia ei saada aikaan. Pääministerinkin jutut pyörivät toista kuukautta aktiivimallin ympärillä, vaikka maailma ympärillä puhuu aivan muusta. Nyt pitäisi puhua siitä, miten heikkenevään tilanteeseen reagoidaan ja hyvinvointiyhteiskunnan palvelut turvataan. Sen sijaan hallitus ahmii edellisen hallituksen vaivalla säästöön keräämät siemenperunat”, Orpo sanoo.

Nyt pitäisi puhua siitä, miten heikkenevään tilanteeseen reagoidaan ja hyvinvointiyhteiskunnan palvelut turvataan.

Orpo pitää hallituksen tapaa, jossa juoksevia menoja rahoitetaan omaisuuden myynnillä, vastuuttomana. Orpo esittikin puheessaan, että omaisuuden myynnistä saatavat tulot kohdistetaan oikeisiin tulevaisuusinvestointeihin.

“Valtion omaisuudella pitäisi tehdä oikeita investointeja, jotka tuottavat pitkällä aikavälillä hyvää suomalaisille. Me olisimme investoineet kolmen miljardin myyntituloista kaksi raiteisiin ja kolmannen korkeakoulujen pääomittamiseen. Nämä olisivat olleet oikeita tulevaisuusinvestointeja”, Orpo sanoo.

Orpo nostaa huonoksi esimerkiksi Rinteen hallituksen tulevaisuusinvestointien kestävyydestä koulutuksen määräaikaiset panostukset. Orpon mielestä hallituksen olisi pitänyt pystyä tekemään valinta, jossa koulutukseen kohdistetaan suurempi määrä pysyvistä menoista.

“Ei ammatillisten opettajien tarve ole vain neljäksi vuodeksi, puhumattakaan perusopetuksen tai varhaiskasvatuksen tasa-arvosta. Onko tosiaan niin, että neljän vuoden kuluttua tasa-arvo on saavutettu, eikä määrärahoja enää tarvita? En usko.”

“Meidän vaihtoehtomme on, että julkisen talouden liikkumavarassa tehdään aidosti valintoja, ja tärkein niistä on sivistys. Kertaan: tulevaisuusinvestointien miljardeista kaksi suuntaisimme raiteisiin, yhden korkeakoulujen pääomittamiseen. Tulemme esittämään syksyn vaihtoehtobudjetissa vaihtoehtomme Rinteen hallituksen määräaikaiselle rahanjakopolitiikalle”, Orpo jatkaa.

Lue koko puhe tästä

Lisätiedot:

Henrik Vuornos, puoluejohdon erityisavustaja (media)
Puh. +358 44 253 4444