Kokoomuksen Keto-Huovinen: Suomeen tarvitaan koirarekisteri

Uutiset

Virallisen koira- ja kissarekisterin perustamisesta on valmistunut selvitys kuluvan vuoden alussa. Tuossa yhteydessä todettiin, että rekisterin edellyttämä lainsäädäntötyö tullaan aloittamaan tämän vuoden aikana.

Pihla Keto-Huovinen kysyy hallitukselta, missä vaiheessa lainsäädäntötyön valmistelu on ja onko budjettiin varattu tähän liittyen riittävät resurssit.

“Hallitusohjelma on väärällään kauniita kirjauksia ja ympäripyöreitä lupauksia asioiden selvittämisestä ja edistämisestä ja haluan omalta osaltani pyrkiä varmistamaan, ettei tämä tärkeä asia vain hautaudu muiden alle ja jää toteuttamatta”, Keto-Huovinen toteaa.

“Lakisääteinen tunnistusmerkintä ja yhtenäinen rekisteri antaisivat viranomaisille tehokkaammat työkalut puuttua ongelmiin, kuten esimerkiksi pentutehtailuun, sekä rajat ylittävään laittomaan koirakauppaan. Valtaosassa Euroopan unionin jäsenvaltioista koirien rekisteröinti on pakollista ja olisi jo aika liittää Suomi näiden maiden joukkoon”, Keto-Huovinen jatkaa.

Rekisterin myötä saataisiin muodostettua kokonaiskuva Suomen koirakannasta, sen alkuperästä ja terveydentilasta. Tämä helpottaisi eläintautien torjuntaa, koirien hyvinvoinnin valvontaa ja ennen kaikkea ongelmatilanteisiin puuttumista, kun koirat olisivat yksilöllisesti tunnistettavissa ja yhdistettävissä omistajaan. Omistajatietojen myötä myös kadonnut koira voitaisiin palauttaa kotiin parhaimmassa tapauksessa jo heti löydettäessä.

“Rekisterillä olisi valtavasti hyötyjä eläinten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta, mutta tämä mahdollistaisi myös resurssien tehokkaamman käytön. Yhtälönä tämä on sellainen, mitä en koiraihmisenä voi vain olla kannattamatta ja todella toivon, että hallitus olisi tässä sanojensa mittainen ja hoitaisi tämän asian kuntoon”, Keto-Huovinen päättää.

Lisätietoja:

Pihla Keto-Huovinen

040 664 0113