Kokoomuksen Pelkonen: Lasten seksuaaliselle häirinnälle on saatava loppu

Uutiset

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen vaatii toimia nuorten kokeman seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi. Nuorten kokema seksuaalinen ahdistelu on puhututtanut jo vuosia. Uusin tutkimus kertoo taas karua kieltään.

Tuoreimman lasten ja nuorten hyvinvointia kartoittavan kouluterveyskyselyn mukaan teini-ikäisistä tytöistä yli kymmenesosa ja pojista viisi prosenttia on kokenut vuoden aikana seksuaalista väkivaltaa. Seksuaalinen väkivalta sisälsi intiimialueiden koskettelua vastoin tahtoa, painostamista tai pakottamista riisuuntumiseen tai seksiin vastineeksi rahasta, tavarasta tai päihteistä.

”On vastenmielinen suuntaus, että yhä nuoremmat lapset joutuvat kokemaan seksuaalista kommentointia, ehdottelua, viestittelyä ja kuvamateriaalin näyttämistä. Meidän vanhempien ja aikuisten tulee ottaa tämä vakavasti ja suojelemaan lastemme koskemattomuuden rajoja paremmin.”

Pelkonen pohtii sosiaalisen median voimaa; ”Sosiaalinen kanssakäyminen on siirtynyt entisen kasvokkain tapaamisen sijasta yhä enemmän nettiin. Internet tuo eteemme koko maailman, mutta aina tuo maailma ei ole todellinen. Se vääristää myös helposti vasta kehittymässä olevan seksuaalisuuden. Lisäksi sosiaalinen media mahdollistaa kiusaamisen ja hyväksikäytön eri tavalla kuin ennen. Meidän pitää tukea selkeämmin nuorten oikeuksia ja rajoja.”

Seksuaalinen häirintä on toiseen ihmiseen kohdistuvaa seksuaalisen itsetunnon loukkaamista.

Seksuaalinen häirintä on ollut rangaistava teko vasta vuodesta 2014 lähtien. Viime kaudella Oikeusministeriö käynnisti #häirinnästävapaa-kampanjan, jonka tavoitteena oli nostaa esille toimintamalleja seksuaaliseen häirintään puuttumisesta. Myös monet koulutusalan toimijat ilmoittivat sitoutuvansa nollatoleranssiin häirintää kohtaan.

Ajantasaisen lainsäädännön ohella keskeisessä roolissa ovat asenteemme.

”Koulutusjärjestelmämme on hyvin ansioitunut, mutta voisimmeko tuoda kouluissamme esille vielä nykyistä paremmin ihmisoikeuksia ja niiden kunnioittamista sekä taata nuorille tarpeeksi monialaisen seksuaalikasvatuksen? Nuorilla tulee olla selkeä tieto omista ja toisten oikeuksista sekä rajoista”, Pelkonen on jättänyt aiheeseen liittyen kirjallisen kysymyksen opetusministeri Li Anderssonille.

Lisätietoja:

Jaana Pelkonen puh. 0505120494