Petteri Orpo: Hallituksen tavoite karkaa ilman 120 000 uutta työllistä

Uutiset

Suomi tarvitsee 120 000 uutta työllistä, jotta julkinen talous olisi vuonna 2023 tasapainossa, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo. Tämä tarkoittaa 77 prosentin työllisyysastetta.

Laskelman on tehnyt eduskunnan riippumaton tietopalvelu. Kokoomus pyysi laskelmaa valtiovarainministeriön viimeisen, heikentyneen talousennusteen pohjalta.

”Eduskunnan tietopalvelun laskelma on karua luettavaa hallituksen ja Suomen kannalta. Jotta julkinen talous olisi tasapainossa, kuten hallitusohjelmassa luvataan, pitäisi hallituksen kaksinkertaistaa tavoitteensa uusien työllisten määrästä. Toistaiseksi emme ole nähneet hallitukselta ainuttakaan työllisyystoimea”, Orpo sanoo.

“Hallituksen ohjelmalta on pudonnut pohja ja sen on korjattava kurssiaan. Tarvitaan massiivinen määrä työllisyystoimia, tarvitaan menojen priorisointia ja tarvitaan politiikkaa, joka lisää kasvua. Kokoomus on vaihtoehtobudjetissaan esittänyt kokonaisuuden, jolla voitaisiin tehdä hallitusta enemmän panostuksia koulutukseen ja hoivaan, mutta samaan aikaan taittaa velkaantumista”, Orpo jatkaa.

Eduskunnan tietopalvelu arvioi myös, että jos työllisyys ei nouse nykytasolta, hallitus joutuu leikkaamaan julkisia menoja vaalikauden loppuun mennessä noin 3,6 miljardilla eurolla. Orpon mukaan kurssia ehtisi vielä korjaamaan, jos tahtoa olisi.

”Hallitus voi vielä tehdä päätökset, jotka turvaavat hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen. Jos hallitus ei kykene tekemään tarvittavia työllisyyspäätöksiä, seuraava hallitus joutuu jälleen tekemään suuren talouden sopeuttamisohjelman. Se voidaan välttää tekemällä riittävät työllisyyspäätökset mahdollisimman pian. Kokoomus on valmis tukemaan jokaista järkevää toimenpidettä, joka parantaa työllisyyttä”, Orpo sanoo.

Liite: Eduskunnan tietopalvelun laskelma

Lisätiedot:

Henrik Vuornos (Orpon mediasuhteet)

Puh. 044 253 4444