Kokoomus esittää hallitukselle ehdotuksensa terrorismia koskevan lainsäädännön kiristämiseksi

Uutiset

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esittää hallitukselle ehdotuksensa terrorismia koskevan lainsäädännön kiristämiseksi.

Marinin hallitus päätti osana al-Hol-linjausta, että se arvioi tarpeet terroristiseen toimintaan liittyvän lainsäädännön muutoksiin ja tekee tarvittavat korjaukset lainsäädäntöön.

”Terrorismilainsäädäntö nousee usein keskusteluun silloin, kun on tapahtunut jotain. Nämä asiat pitää hoitaa hyvän sään aikana kuntoon. Hallituksen toimista ei joulukuun jälkeen kuulunut mitään, kunnes tänään hallitus ilmoitti asettavansa työryhmän arvioimaan terrorismirikosten sääntelyä. Tuomme keskusteluun oman ehdotuksemme, jolla lainsäädäntö voidaan päivittää nykyaikaan”, Petteri Orpo sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ehdottaa seitsemää toimea. Toimien osalta ehdotetaan muun muassa mahdollisuutta perua kansalaisuus ulkomailla aseellisen terroristiryhmän tai vastaavan toimintaan osallistuvan kaksoiskansalaisen kohdalla, terroristijärjestöön kuulumisen kriminalisointia sekä vakavimpiin terrorismirikoksiin syyllistyneiden vankeusajan jatkamisen mahdollistavan varmuusvankeuden käyttöönottamista.

”Kokoomus ei tingi suomalaisten turvallisuudesta. Terrorismin uhasta puhuminen ei riitä, vaan siihen on vastattava konkreettisin teoin. Kokoomuksen ehdotus on punnittu ja vastuullinen kokonaisuus toimia, joilla terrorismia koskeva lainsäädäntö päivitetään vastaamaan 2020-luvun haasteita”, Kai Mykkänen sanoo.

Kokoomusedustajat muistuttavat, että viime kaudella kokoomuslaisten ministereiden johdolla tehtiin ja otettiin valmisteluun useita terrorismilainsäädäntöä kiristäviä toimia. Kokoomusedustajien mukaan nämä toimet on vietävä nyt maaliin.

”Viime kaudella kokoomusministereiden johdolla tehtiin ja otettiin valmisteluun useita tarpeellisia terrorismilainsäädäntöä kiristäviä toimia. Valitettavasti nykyinen hallitus ei ole edistänyt valmistelussa olleita toimia muun muassa terrorismirikokseen ulkomailla syyllistyneen karkottamisprosessiin liittyen. Työtä on jatkettava ja viime kaudella aloitetut toimet on vietävä maaliin”, Paula Risikko sanoo.

Kokoomusedustajat sanovat, että pallo on nyt hallituksella ja kokoomuksen esittämät toimet hallituksen vapaasti hyödynnettävissä.

”Kokoomuksen ehdottamat toimet eli terrorismia koskevan lainsäädännön rakennuspalikat ovat Marinin hallituksen vapaasti hyödynnettävissä. Hallituksella itsellään on ne työkalut ja taustalla ministeriöiden lainvalmistelijat, jotta voivat tehdä linjauksia lakimuutoksiin. Milloin hallitus tuo tarvittavat lakiehdotukset eduskuntaan? On syytä siirtyä puheista tekoihin”, Mari-Leena Talvitie sanoo.