Kokoomus ei lähde mukaan perussuomalaisten välikysymykseen

Uutiset

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei lähde mukaan perussuomalaisten välikysymykseen hallituksen turvapaikkapolitiikkaan liittyen.

Eduskuntaryhmä ei hyväksy hallituksen toimintaa Kreikan ja Turkin kiistassa, mutta katsoo asiaa monelta osin eri lähtökohdista kuin perussuomalaiset.

”Mahdollisen välikysymyksen käsittelyssä tulemme esittämään epäluottamuslauseen omista lähtökohdistamme”, sanoo Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

”Poikkeusolojen häirintäyrityksiin varautuminen on vakava kansallinen kysymys. Toivomme tässä eduskuntaryhmien yhteistä hanketta tiedustelulainsäädännön tapaan saada valmiusasiat kuntoon. Toivomme, että pääministeri lunastaa puheensa, että asiaa edistetään hallitus-oppositiorajat ylittävässä yhteistyössä”, sanoo Kai Mykkänen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä tukee Kreikan päätöstä jäädyttää määräaikaisesti turvapaikanhaku Turkin vastaisella rajallaan.

”Suomen valmiuslainsäädäntöön on luotava valmius rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella. Lisäksi Suomelle on luotava valmiudet siirtää turvapaikkakäsittely rajavyöhykkeen tuntumaan”, Mykkänen korostaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä vaatii, että hallitus selventää viestiään Kreikan ja Turkin rajatilanteeseen liittyen. Pääministeri Marin ja pääministerin sijainen Kulmuni ovat ilmoittaneet, että hallitus tukee Kreikkaa yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Toisaalta sisäministeri Ohisalo on tuominnut Kreikan ratkaisun olla ottamatta määräaikaisesti vastaan turvapaikkahakemuksia.

”Sisäministeri Ohisalon viestintä Kreikan tilanteeseen liittyen on poikennut pääministerin ja valtiovarainministerin lausunnoista. Hallituksen yhtenäisyys tällaisissa kysymyksissä on edellytys hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikan uskottavuudelle”, sanoo Mykkänen.

Eduskuntaryhmä vaatii toimia EU:n yhteisen hallitun turvapaikkajärjestelmän luomiseksi sekä Suomen valmiuslainsäädännön päivittämiseksi. Kokoomus on esittänyt oman ratkaisunsa sekä akuutin tilanteen että koko turvapaikkajärjestelmän korjaamiseksi perjantaina julkaistuissa turvapaikkapoliittisissa linjauksissaan.

”Vuoden 2015 hallitsematon tilanne ei saa toistua. EU:n on välittömästi vahvistettava ulkorajojaan unionin sisäisen vapaan liikkuvuuden turvaamiseksi. EU tarvitsee yhteisen turvapaikkajärjestelmän, joka palvelee ennen kaikkea lapsia, naisia ja muutoin hädänalaisimpia”, sanoo Mykkänen.

”Paras tapa auttaa hädänalaisimpia on tukea kriisin keskellä olevia sekä auttaa sieltä vaikeimmassa asemassa olevia turvaan kiintiöpakolaisina. EU:n tulisi sopia yhteisestä pakolaiskiintiöstä, jonka avulla myös Euroopan suuret maat saadaan auttamaan hädänalaisimpia hallitusti ja kohdennetusti”, lisää Mykkänen.