Orpo ja Mykkänen: Odotamme hallitukselta lisäselvityksiä elpymispaketin ehdollisuudesta ja oikeusvaltioperiaatteen kytkemisestä EU:n rahanjakoon

Uutiset

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vaativat hallitukselta lisäselvitystä talouspolitiikan ehdollisuuden ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen toteutumisesta EU:n elpymispaketissa ja monivuotisessa budjetissa.

Petteri Orpo huomauttaa, että samaan aikaan kun hallitus hehkuttaa oikeusvaltioperiaatteen kytkemistä EU:n rahanjakoon, Unkarin Viktor Orban kumppaneineen iloitsee, että he saivat kirjauksen torjuttua.

“Oikeusvaltioperiaatteen kytkeminen EU:n rahanjakoon näyttää vesittyneen. Ei voi olla niin, että me rahoitamme suurilla summilla EU-maita, joissa ihmisten perusoikeuksia poljetaan ja demokratiaa ajetaan alas. Mihin toimiin jäsenmaat ovat valmiita, jotta Unkari ja Puola saadaan kunnioittamaan yhteisiä periaatteita”,  Petteri Orpo kysyy.

Oikeusvaltioperiaatteen kytkeminen osaksi EU:n rahanjakoa edellyttää vielä useita lisäkäsittelyitä EU:n toimielimissä.

“Suomen täytyy varmistaa, että oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta tulee sitova ehto EU:n rahoituksen saamiselle ennen kuin lähes kahden tuhannen miljardin pakettia hyväksytään lopullisesti”, Orpo jatkaa.

Kai Mykkänen toteaa, että EU:n talouspoliittisten sääntöjen noudattamisessa on tähänkin asti ollut paljon tulkinnanvaraisuutta. Koronakriisin takia vakaus- ja kasvusopimuksen joustolausekkeet on aktivoitu, joten talouspolitiikkaa ohjaavien sääntöjen noudattamisesta on mahdollista poiketa.

“Ranskan presidentti Macronin mukaan nyt harpattiin tulonsiirtounioniin. Tulonsiirrot eivät voi olla EU:n olemassaolon tarkoitus. Tällaisen tukipaketin yhteydessä on tärkeää tehdä selväksi, että jokainen maa vastaa itse omista veloistaan. Meidän mielestämme Suomen täytyy ajaa euroalueen velkajärjestelyvälinettä, jonka avulla terve velkavastuu saataisiin toimimaan”, Mykkänen vaatii.

Mykkänen vaatii rehellistä keskustelua siitä, miten EU:n omien varojen luominen hoidetaan siten, ettei suomalaisten verotaakka kokonaisuudessaan kasva entisestään.

“Hiilitullit ja muovivero ovat vähemmän haitallisia veromuotoja, jotka kannattaa toteuttaa EU:ssa yhdessä. Ennen sitä edellytämme hallitukselta selvää näkemystä siitä, miten estetään suomalaisten verotaakan kasvu kokonaisuutena, jos EU:lle luodaan omat verot kansallisten verojen päälle”, Mykkänen jatkaa.

Petteri Orpo ja Kai Mykkänen painottavat, että EU:n talouden elpyminen koronakriisin jälkeen on Suomen etu.

“Suomen ja muiden EU-maiden taloudet on saatava nousemaan jaloillaan mahdollisimman pian. Siihen paras julkisen puolen keino on tutkimukseen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen panostaminen. Näistä Eurooppa-neuvosto kuitenkin päätyi tinkimään. Se on EU:n kannalta vahingollista, mutta nyt on varmistettava, että saamme parhaan mahdollisen hyödyn niistä välineistä, joista on nyt sovittu”, Orpo ja Mykkänen toteavat.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä keskustelee neuvottelutuloksesta ensimmäisen kerran huomenna perjantaina. Päätöksiä eduskuntakäsittelyn osalta ryhmä tekee huolellisen arvioinnin jälkeen myöhemmin.