Petteri Orpo: “Kuntademokratia on yhteiskuntamme kivijalka”

Uutiset

Hyvät kokoomuslaiset,

Tämän viikon uutiset Yhdysvalloista ovat olleet pysäyttäviä. Kun maailman vahvimman valtion virassa oleva presidentti yllyttää kannattajiaan demokraattista vaalitulosta vastaan, se on hälytys, johon jokaisen on herättävä. Länsimaissa itsestäänselvyytenä pidetty kansanvalta tarvitsee puolustajia.

Trumpin toiminta on yksiselitteisen tuomittavaa. Tulevalla presidentillä on kova työ yhdistää jakautunut maa.

Demokratiaa haastetaan myös Euroopassa. Britannia sanoi hyvästi 47 vuotta kestäneelle EU-jäsenyydelle vuodenvaihteessa. Kansa päätti, mutta brexit-kampanjointia leimasi väärien tietojen myllytys ja populismi.

EU-jäsenistä Puola ja Unkari haastavat suoraan vapaan median ja riippumattomien tuomioistuinten olemassaolon sekä polkevat ihmisoikeuksia.

Elämme ajassa, jossa salaliittoteoriat, valeuutiset ja tieteen saavutusten kyseenalaistaminen leviävät kuin virus. Esimerkiksi rokotevastaisuus haastaa vakavalla tavalla hyvinvointiamme.

Meidän on tunnistettava, että se mitä tapahtuu muualla, voi tapahtua myös meillä. On meidän suomalaisten yhteinen tehtävä, että emme anna kansanvallan vastaisille voimille tilaa kasvaa.

Capitolin valtaaminen näytti meille, mihin populismi pahimmillaan johtaa.

Emme saa ummistaa silmiämme yrityksiltä murentaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota. Suomi kestää, mutta ei ilman sitä, että pidämme tärkeistä arvoistamme kiinni – joka päivä.

Hyvät kokoomuslaiset,

käytin joulutauolla paljon aikaa poliittisen tilanteen ja isänmaan tilan pohtimiseen. Kokoomusta haastetaan tällä hetkellä kovaa eri puolilta.

Maltillisen sivistysporvarin laatikko tuntuu nyt ahtaalta ja sitä yritetään painaa kasaan eri puolilta. Juuri tässä tilanteessa meitä tarvitaan eniten. Kyky tehdä yhteistyötä, halu löytää ratkaisuja yhteiseksi hyväksi, vastuullisuus, kanssaihmisistä välittäminen – sitä on kokoomus. Ne ovat arvoja, joista voimme olla ylpeitä kaikkina aikoina.

Tiukassa paikassa on kaksi vaihtoehtoa: Luovuttaa ja jäädä virran vietäväksi tai tehdä kaikkensa sen eteen, mihin uskoo.

Hyvät kokoomuslaiset,

minä valitsen jälkimmäisen. Pidän kiinni niistä arvoista, joihin uskon. Arvojen, jotka olemme kirjanneet hienoon periaateohjelmaamme. En suostu luopumaan sivistyneestä, rakentavasta ja vastuullisesta tyylistämme. En uskostamme edistykseen ja avoimeen vapaaseen yhteiskuntaan.

Populismi houkuttelee monia poliittisia päättäjiä. On helppo tarjoilla yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. Viholliskuvan maalaaminen tai toisen motiivien arvailu on keino saada poliittinen vastustaja huonoon valoon.

Me emme tähän kilpaan osallistu. Meidän tehtävämme on maltillisuuden, faktojen ja hyvän käytöksen puolustaminen. Meidän tehtävämme on puolustaa sitä, mikä on oikein.

Minulle on täysin mahdoton ajatus, että pitkää linjaamme muutettaisiin tuuliviirinä politiikan virtausten mukana. Tai jonkun ulkopuolisen voiman ajamana. Ei Kokoomus ole sellainen puolue.

Vapaus, maltillisuus ja laillisuus olivat jo puolueen suurmiehen J.K. Paasikiven johtotähdet. Ne kantavat edelleen.

Hyvät kokoomuslaiset,

Ei politiikan tekeminen aina helppoa ole. Ei se aina mukavaa ole. Ongelmat ovat vaikeita. Niiden ratkaisu on aikaavievää. Tulee virheitä, tulee vastarintaa, tulee kritiikkiä.

Mutta onneksi on se toinen puoli: kokoomuksessa sykkivä sydän, ahkeruus, halu rakentaa tätä maata, halu uskoa tulevaisuuteen, halu rakentaa lapsille ja lastenlapsille hyvää tulevaisuutta. Olen nähnyt sen tänäkin vaikeana vuonna kaikissa kohtaamisissa kentällä. Minä saan siitä voimaa.

Kokoomuslaiset,

Me menemme rohkeasti eteenpäin. Kokoomusta tarvitaan, koska maamme on koronakriisin keskellä ja edessämme on suuria haasteita. Oppositiokauden alku on osoittanut, ettei meidän kannatuksemme nouse hallitusta kritisoimalla, vaan sillä, että teemme fiksuja esityksiä.

Kokoomus on ainoa todellinen vaihtoehto vasemmistohallituksen politiikalle.

Meidät erottaa muista uskomme tulevaisuuteen. Me haemme ratkaisuja pirullisiin ongelmiin. Me emme vain tyydy maalaamaan ongelmia tai vastaa jokaiseen ongelmaan velkarahalla. Me esitämme vastuullisia ratkaisuja. Niin Euroopassa, kotimaassa kuin paikallisella tasolla.

Seuraava paikka elää vahvaa suomalaista demokratiaa todeksi ovat kunnallisvaalit. Kuntademokratia on yhteiskuntamme kivijalka. Kunnallispolitiikka on suomalaisen yhteistyöhakuisen ja pragmaattisen demokraattisen perinteen malliesimerkki. Kunnissa ei ole hallitusta ja oppositiota. Kunnissa ei ole meitä ja heitä. Kunnissa ei ole aikamme valtakunnanpolitiikalle ominaista kärjistettyä mustavalkoisuutta.

Jälleen tämän vuoden huhtikuussa ja toukokuussa, kun kuntavaalit on käyty, kunnissa kokoonnutaan yhteen, kootaan toimielimet, jaetaan vaalituloksen mukaisesti vastuut ja ryhdytään hoitamaan kunnan asioita.

Ja tässä Kokoomus on hyvä: Yhteisten asioiden fiksussa ja pragmaattisessa hoitamisessa.

Hyvät kokoomuslaiset,

kevään kuntavaaleissa ole kyse vain seuraavasta valtuustokaudesta. Vaaleissa on kyse koko kuntapohjaisen järjestelmän, kuntien ja kaupunkien tulevaisuudesta.

Maan hallitus on runnonut eteenpäin sosiaali- ja terveyspalveluiden keskusjohtoista maakuntamallia. Se on malli, jossa keskusta saa maakuntahallinnon ja vasemmisto työntää yksityisen sektorin sivuun.

Hallituksen kaavailema maakuntamalli rakentaa uuden alueellisen tulonsiirtoautomaatin, kiristää verotusta ja vie palvelut kauemmas ihmisestä.

Maakuntamalli lisää byrokratiaa sekä vie päätösvallan kuntien ja kaupunkien valtuustoista sosiaali- ja terveysministeriöön. Se romuttaa kaupunkien kyvyn investoida tulevaisuuteen, kuten kouluihin, infrastruktuuriin tai vapaa-ajan palveluihin.

Maakuntauudistuksen torjuminen on suomalaisten kuntien elinehto. Jos uudistus etenee, kuntien rahat viedään, mutta velat jäävät.

Hallituksen suunnittelemassa kunnille ei jää tosiasiallista mahdollisuutta investoida tulevaisuuteen. Siis rakentaa uusia liikenneyhteyksiä, vapaa-ajan palveluita tai elinvoimaa vahvistavia investointeja. Peruspalveluista eli koulujen ja päiväkotien rakentamisesta juuri ja juuri selvitään.

Hyvät kokoomuslaiset,

Sosiaali- ja terveyspalveluissa on kolme ongelmaa yli muiden. Hoitoon ei pääse niin nopeasti kuin olisi tarpeen, rahat eivät tahdo riittää kasvaviin menoihin ja osaavien ammattilaisten tarve kasvaa valtavasti väestön ikääntyessä.

Me ratkaisimme ongelmat ilman maakuntahallintoa. Uuden hallinnon tason rakentaminen on järjetöntä 5,5 miljoonan asukkaan maassa.

Me ohjaisimme kunnat hakeutumaan riittävän suuriin yhteistyöalueisiin, millä taattaisiin riittävän vahvat järjestäjät ja huolehditaan pienten kuntien asukkaiden palveluista.

Vastustamme jyrkästi maakuntaveroa, koska se johtaa väistämättä työn verotuksen kiristymiseen.

Me kokoomuksessa haluamme saada palvelut toimimaan paremmin. Meille tärkeintä ei ole se, tuottaako palvelut julkinen, järjestö vai yritys, vaan se että palveluihin pääsee.

Parannamme hoitoon pääsyä ja lisäämme valinnanvapautta ottamalla käyttöön nykyistä laajemman ja pakollisen palvelusetelin ja vammaisten henkilöiden henkilökohtaisen budjetin.

Otamme aktiivisesti käyttöön digitaalisia palveluita ja parhaita käytäntöjä tuottavuuden lisäämiseksi. Sydämemme ei syki byrokratialle, vaan terveille ja hyvinvoiville ihmisille.

Meidän tehtävämme on välittää suomalaisten viesti kuntavaaleissa: tähän maahan ei kaivata maakuntahallintoa tai maakuntaveroja! Me olemme kuntapuolue, puolustamme kuntia ja kaupunkeja viimeiseen asti.

Hyvät kokoomuslaiset,

olemme mukana kuntavaaleissa siksi, että kuntiin tarvitaan jatkossakin ratkaisukeskeisiä porvareita.

Emme usko siihen, että ratkaisu jokaiseen ongelmaan on julkisten menojen kasvattaminen. Meidän mielestämme Suomessa tavallista palkansaajaa verotetaan jo aivan tarpeeksi, yhtään enempää ei tarvitse.

Uskomme vastuulliseen markkinatalouteen, joka on tehokkain tapa yhteiskunnan hyvinvoinnin kasvattamiseen.

Me olemme ratkaisukeskeisiä. Suhtaudumme tulevaisuuteen optimisesti. Uskomme siihen, että asiat voivat olla tulevaisuudessa paremmin, kun tänään tehdään oikeita ja järkeviä päätöksiä.

Hyvät kokoomuslaiset,

kuntavaaleissa on kyse jokaista kuntalaista koskevista tavallisista asioista ja palveluista. Kaikkien niiden takana on toimiva talous.

Valitettavan moni puolue ei ymmärrä, että ilman toimivaa taloutta kunnat kuihtuvat. Niistä katoaa elämä, työpaikat ja palvelut. Ongelma ei ratkea sillä, että jakaa yhä enemmän yhä vähemmästä tai sillä, että korottaa veroja korottamasta päästyänsä.

Ilman kestävää taloutta meillä ei olisi maailman parasta koulua, toimivaa perusterveydenhuoltoa tai hyvää joukkoliikennettä. Ilman ihmisiä ja yrityksiä, jotka tekevät työtä, luovat uutta, hyppäävät epävarmuuteen tai tavoittelevat tähtiä, meillä ei olisi asvalttia teillä, ei kirjastoautoa tai festareita.

Yhtälö on oikeastaan yksinkertainen: kun kunnassa ihmisillä on hyvän elämän eväitä, sen sydän sykkii, talous on hyvässä kunnossa ja syntyy työtä ja työpaikkoja. Siitä taasen kertyy jaettavaa, jolla voidaan ylläpitää palveluja, pitää huolta turvallisuudesta, viihtyvyydestä, ympäristöstä ja harrastusmahdollisuuksista.

Kukaan ei tule ulkopuolelta tekemään omasta kotikunnasta parempaa kuin oman kunnan asukkaat ja yritykset itse.

Hyvät kokoomuslaiset,

kuntavaalit tehdään yhdessä, mutta ne voitetaan jokaisessa kunnassa erikseen. Seuraavien viikkojen aikana tärkein tehtävämme on ehdokashankinta ja ehdokkaiden kampanjan rakentamisen tukeminen. Siksi tänäänkin meillä on ohjelmassa erinomainen tieto- ja tukipaketti kuntavaalien käymiseen.

Meillä on vahva tahtotila kuntavaalien voittamiseen. Meidät kokoomuslaiset tunnistaa siitä, että emme lannistu, vaan teemme kahta kovemmin töitä.

Kaikki on meidän omissa käsissämme. Kun laitamme itsemme peliin, voimme olla varmoja, että vaalipäivänä sininen tolppa nousee!

Petteri Orpon puhe kokoomuksen puheenjohtajapäivillä 9.1.2021