Petteri Orpo: Sydän on oikealla

Uutiset

Kaikki me olemme sitä mieltä, että lasten on hyvä käydä koulua. Että koulussa ei saa kiusata. Että vanhempien työssäkäynti ei saa jäädä päiväkotipaikan puutteesta kiinni. Tai että lapsille löytyy harrastuksia kohtuullisella hinnalla.

Olemme kaikki myös sitä mieltä, että muistisairaan pitää saada apua, ja terveyskeskusjonoista pitää päästä hoitoon. Että hoivakodissa pääsee joskus ulkoilemaan. Tai että koronatestaus ei jää resursseista kiinni.

Harvapa on eri mieltä siitäkään, että talvella saisi tulevaisuudessakin olla lunta. Että löytyy lähimetsiä, joissa voi lenkkeillä. Tai että kaduilla pitää olla turvallista.

Kaikki puolueet pyrkivät hyvään. Kokoomuskin pyrkii, tottakai! Kukapa nyt tieten tahtoen hyvinvoinnin pahoinvoinnilla korvaisi?

Useimmat meistä pitävät nykyisen kaltaista hyvinvointia itsestään selvänä jatkumona.

Monet eivät koe, että se olisi millään tavalla uhattuna. Siksi he eivät myöskään koe, että taloudesta huolehtiminen olisi tärkeäpää kuin humaani solidaarisuus. Rahaa kuitenkin riittää, aina sitä on ennenkin jostain tullut. Turvaverkkomme on sen verran kestävä, että meillä on sekä varaa että velvollisuus ajatella enemmän tunteella kuin järjellä.

Me kokoomuksessa olemme pitkään puhuneet taloudesta, mutta emme sen merkityksestä. On tehty selväksi, että olemme kirstunvartijoita, mutta hämärän peittoon on jäänyt se, miksi me sitä alati vahdimme.

Olemme puhuneet enemmän keinoista kuin päämääristä, enemmän työkaluista kuin siitä, mitä niillä olisi tarkoitus saada aikaan.

Olemme koko ajan pyrkineet vain ja ainoastaan hyvään, mutta emme ole aina muistaneet kertoa sitä. Koska se on meille päivänselvää, saatamme kuvitella, ettei sitä tarvitse jatkuvasti jankuttaa.

Ilman toimivaa taloutta ei olisi hyvinvointia, ei koulutusta, ei terveydenhoitoa, ei ikäihmisten palveluja, ei sosiaaliturvaa – eikä juuri mitään muutakaan inhimillistä, humaania, lämmintä ja vastuullista. Ilman toimivaa taloutta maailma olisi niin kylmä, että pakkasesta saisi lämpöä hakea. Siksi sydän on oikealla.

Kaikki ne maailman parhaat julkiset palvelut, mitkä vasemmisto on yrittänyt itselleen omia, on rakennettu oikeistolaisen politiikan ja ideologian helmillä. Ilman toimivaa markkinataloutta olisimme sekä henkisellä että taloudellisella keskiajalla, niin kaukana yhdenvertaisuudesta kuin pippuri kasvaa.

Hyvät ystävät,

vastaus yhteisiin haasteisiimme ei ole se, että uskaltaa työntää kätensä syvälle yhteiseen kirstuun. Enemmänkin se, että tekee töitä sen eteen, että kirstussa kiiltää muukin kuin messinkinen pohja.

Onkin kysyttävä: kuka pystyy parhaiten hoitamaan asioitamme niin, että vastakin yhteinen kakku kasvaa, yhteiset rahat riittävät ja palvelut pelaavat.

Ensin pitää tehdä jaettavaa ja vasta sitten jakaa. Tyhjä jääkaappikin pysyy tyhjänä, vaikka sen ovea avaisi aamusta iltaan.

Yhtälö on oikeastaan yksinkertainen: kun kunnassa ihmisillä on hyvän elämän eväitä, sen sydän sykkii, talous on hyvässä kunnossa ja syntyy työtä ja työpaikkoja.

Se taas tarkoittaa Ilmarille päiväkotipaikkaa kotikulmilta, Lauri-vaarille kuuntelevia korvia, Irmelille sytostaattihoitoa, toimivaa ojarumpua, sekakuorolle harjoittelutiloja, Eemelille vieroituspalveluja ja naapurin Lissulle työttömyysturvaa sekä koulutusta uuteen työhön. Siksi sydän on oikealla.

Kokoomus on paras takuupuolue sille, että kunnissa on elämää, yrityksiä, työpaikkoja ja verotuloja. Siksi kokoomuslaisuus on humaaneinta mahdollista politiikkaa.

Jos olet oikeasti heikoimpien puolella ja jos haluat auttaa muitakin kuin itseäsi, ajattelet ja toimit kokoomuslaisesti. Teet töitä sen eteen, että oma kotikunta pystyy seisomaan omilla jaloillaan. Siksi sydän on oikealla.

Me emme ainoastaan puhu kauniita ja pyri hyvään, vaan ryhdymme toimeen ja teemme hyvää.

Me kerromme tämän rohkeasti, suoraan, selkeästi, häpeilemättä ja kansantajuisesti.

Lähdemme olemaan rohkeasti kokoomuslaisia, haastamaan muita meidän omalla agendalla. Tiedämme jo itse, että sydän on oikealla. Seuraavaksi vakuutamme siitä kaikki suomalaiset.

Puheenjohtaja Petteri Orpon puhe kuntavaalikampanjan avauksessa 23.1.2021